Krievijas miljardieri kopš gada sākuma nopelnījuši prāvu naudas summu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas bagātāko cilvēku bagātību apjoms kopš 2023. gada sākuma pieaudzis par 32,341 miljardu dolāru, liecina “Bloomberg Billionaires Index” dati.

Vislielākais kapitāla pieaugums ir Vagitam Aļekperovam, kurš ir naftas kompānijas “Lukoil” dibinātājs un līdzīpašnieks. Viņa aktīvu apjoms šogad pieaudzis par 5,9 miljardiem dolāru, sasniedzot 21,3 miljardus dolāru. 2022. gada aprīlī Aļekperovs pameta kompānijas direktoru padomi sankciju dēļ, kas noteiktas par iebrukumu Ukrainā. Tas viņam nav traucējis ieņemt ceturto vietu Krievijas miljardieru sarakstā un 83. vietu globālajā sarakstā.

“Nornikeļ” līdzīpašnieks Vladimirs Potaņins “Bloomberg” reitingā ieņem augstāko vietu. Viņa kapitāls pieaudzis par 1,23 miljardiem dolāru, sasniedzot 29,8 miljardu atzīmi. Viņš gandrīz iekļuvis arī globālajā Top 50, ieņemot 51. vietu.

Otrs bagātākais krievu miljardieris ir “Novatek” līdzīpašnieks Leonīds Miheļsons, kurš kapitālu audzējis par 2,73 miljardiem dolāru (kopā 27,4 miljardi). Līderu trijnieku noslēdz Vladimirs Ļisins – Novoļipeckas metalurģiskā kombināta īpašnieks. Viņa kapitāls šogad pieaudzis par 4,98 miljardiem dolāru, sasniedzot 24,8 miljardus.

Pirmajā miljardieru reitinga simtniekā iekļuvuši vēl divi krievu biznesmeņi – galvenais labuma guvējs kompānijā “Severstaļ” Aleksejs Mordašovs ar 19,3 miljardu dolāru lielu kapitāla pieaugumu (kopš gada sākuma nopelnīti 626 miljoni dolāru) un holdinga USM dibinātājs Ališers Usmanovs ar 19 miljardiem dolāru (+564 miljoni dolāru).

Bagātāko krievu uzņēmumu desmitnieku papildinājuši investīciju fonda ONEKSIM dibinātājs Mihails Prohorovs (kapitāla pieaugums šogad – 1,95 miljardi dolāru; kopā – 15,2 miljardi), “Novatek” un “Sibur” līdzīpašnieks Genādijs Timčenko (+2,27 miljardi; 14,1 miljards dolāru), bijušais “Evrohim” labuma guvējs Andrejs Meļņičenko (+36,9 miljoni; 13,2 miljardi dolāru), kā arī “Alfa-grupp” dibinātājs Mihails Frīdmans (+988 miljoni; 12,3 miljardi dolāru).

Kopumā “Bloomberg” reitingā ir 500 bagātākie cilvēki pasaulē. Starp tiem ir 25 Krievijas pilsoņi, kuru kopējā bagātību vērtība ir 309,3 miljardi dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu