Foto Kanādā ugunsgrēku dēļ evakuē veselas pilsētas iedzīvotājus

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JENNIFER GAUTHIER/REUTERS/SCANPIX

Kanādas ziemeļos turpina plosīties savvaļas ugunsgrēki. Jelounaifā izsludināta evakuācija, un pilsētu jāpamet 20 000 iedzīvotāju, vēsta aģentūra "Reuters".

Ugunsgrēki pašlaik izplatījušies 15 kilometru attālumā no pilsētas. Ja nebūs lietus, ugunsnelaime pilsētas robežas varētu sasniegt jau sestdien.

Ceturtdien simtiem cilvēku Jelounaifā pie vietējās vidusskolas ēkas gaidīja transportu uz vienu no pieciem todien paredzētajiem evakuācijas lidojumiem uz tuvējo Albertas provinci, novēroja "Reuters" žurnālisti.

Citi aizbrauca ar personīgajiem auto. Azisardzības ministrs Bils Blērs apliecināja, ka federālā valdība rūpīgi uzrauga evakuācijas norisi un ir gatava doties palīgā ar helikopteriem, ja ugunsgrēki aizšķērsos kādu no ceļiem. 

Kanādā šogad pieredzēta visu laiku aktīvākā ugunsgrēku sezona. Patlaban visā valstī deg kopumā vairāk nekā 1000 ugunsgrēku. Eksperti uzskata, ka cilvēku izraisītās klimata pārmaiņas ir devušas savu artavu tajā, ka pastiprinājušies savvaļas ugunsgrēki un citas dabas katastrofas.

Lielākajā daļā Kanādas šogad bija netipisks sausums, kas ļāva ugunsgrēkiem ātrāk izplatīties un apņemt lielākas teritorijas. 

Albertā ierīkoti trīs evakuēto uzņemšanas centri tiem, kas atbraukuši ar automašīnām. Taču ceļš ir garš, jo tuvākais atrodas vairāk nekā 1100 kilometru attālumā no Jelounaifas.

Savukārt evakuācijas lidojumu galamērķis ir Albertas provinces lielākā pilsēta Kalgari, kas spēj izmitināt 5000 cilvēku.

Līdz šim ugunsgrēki Kanādā skāruši 134 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju. Šis rādītājs veselas sešas reizes pārsniedz vidējo līmeni pēdējos desmit gados.

Evakuācijas rīkojumi izdoti šīs sezonas laikā izdoti vairākkārt, un kopumā evakuēties no savvaļas ugunsgrēkiem nācies gandrīz 200 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu