VIDEO "Tarifus tieši salīdzināt nav korekti!" Latvijā sadales un pārvades tarifi lielākie Baltijā (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Sadales tīkls
Sadales tīkls Foto: Ekrānuzņēmums no Latvijas Televīzijas

Jau vēstīts, ka 1.jūlijā stājās spēkā SPRK apstiprinātie "Sadales tīkla" un pārvades sistēmas operatora "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi. Kā vēsta Latvijas Televīzija, Latvijā šie tarifi ir augstākie starp Baltijas valstīm.

Latvijā dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaudzis par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī. 3F pieslēgumam (16A vai 20A) rēķina pieaugums ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Enerģētikas konsultants Gatis Ābele norāda, ka šobrīd Latvijas mājsaimniecības par pakalpojumiem maksā vairāk kā Lietuvas un Igaunijas mājsaimniecības.

Latvijā par 100 kilovatstundām mēnesī  par sadali nu jāmaksā 12 eiro ar PVN, Igaunijā tie ir aptuveni 10 eiro, ieskaitot nodokļus, bet Lietuvā jāmaksā astoņi ar pusi eiro, kas ir par trešdaļu mazāk nekā Latvijā.

Salīdzinot privātmājas atšķirība ir lielāka: par 3 fāzu 25 ampēru pieslēgumu pie tipiskā patēriņa – ap 275 kilovatstundām – Latvijā nu jāmaksā 41 eiro, Igaunijā – 30, bet Lietuvā – divreiz mazāk nekā pie mums – 20 eiro.

"Sadales tīkla" direktore Gunta Līne vēsta, ka salīdzināt tarifus Baltijas valstīs nav korekti, jo aprēķinos jāņem vērā tīkla garums un patēriņa apjoms uz vienu iedzīvotāju.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu