Jaunā mācību gada priekšvakarā pie Saeimas plānots pikets pret mācībām tikai valsts valodā (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunā mācību gada priekšvakarā, 31.augustā, pretī Saeimas ēkai no plkst.9 līdz 10 tiek plānots pikets pret pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā, liecina partijas "Saskaņa" politiķa Igora Pimenova ieraksts sociālajā medijā "Facebook".

"[Pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā] ir mērķtiecīga asimilācijas politika, par to nav nekādu ilūziju", protesta nepieciešamību pamato Pimenovs. Viņš ir pārliecināts, ka demokrātiskā Latvijā būtu jānodrošina vispārējās izglītības ieguve tādā valodā, kādā runā ģimenē.

Piketa pieteikums vēl jāapstiprina Rīgas pašvaldībā.

Pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā notiks pakāpeniski, trīs gadu laikā. No šā gada 1.septembra izglītības process tikai valsts valodā tiks īstenots pirmsskolas izglītībā un pamatizglītības pakāpē 1., 4. un 7.klasē. No 2024.gada 1.septembra mācības tikai valsts valodā sāks 2., 5. un 8.klašu skolēni, bet no 2025.gada 1.septembra - pievienosies arī 3., 6. un 9.klases skolēni.

Jau pašlaik 1.-6.klašu skolēni latviešu valodā apgūst vismaz 50% no mācību satura, savukārt no 7. līdz 9. klasei - vismaz 80% apmērā, bet vidusskolas posmā jaunieši latviešu valodā apgūst visus mācību priekšmetus. Vienlaikus pirmsskolas un pamatizglītības pakāpē mazākumtautību skolēni interešu izglītības programmā varēs apgūt mazākumtautību valodu un kultūrvēsturi.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu