Askētisks monstrs – ASUS ROG Zephyrus M16

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Nopietnu vidējās un vecākās paaudzes cilvēku aprindās nereti izskan pagalam neglaimojošs viedoklis par spēļu datoriem – tā esot dārga rotaļlieta «laika nosišanai». Pat ja pārlieku aizraušanos ar datorspēlēm patiešām nevar uzskatīt par jēgpilnu dzīvesveidu, vienu lietu tomēr nekādi nevaram noliegt – datorspēļu industrija ļoti lielā mērā «pielikusi roku», lai mums šodien būtu pieejami ļoti jaudīgi klēpjdatori. Un arī daudzveidīgi.

Ja kāds vēl atceras klēpjdatoru laikmeta pirmsākumus, tad prātā nāk biezas, pasmagas «lādes», kas būtībā derēja vien darbam ar biroja programmām. Nopietnu veiktspēju meklējošie bez šaubīšanās turpināja lūkoties galddatoru virzienā. Šodien aina ir radikāli mainījusies. Klēpjdatoru klāstā ir ārkārtīgi jaudīgi skaitļotāji, kas vairs nav īpaši dārgāki par pilnas komplektācijas galddatoriem ar līdzīgiem tehniskajiem parametriem. Turklāt arī šo ierīču dizains ir stipri atšķirīgs – sākot no agresīva izskata sarkanās vai citās uzkrītošās gaismās mirgojošiem «nezvēriem», kuru āriene burtiski «brēc» par piederību spēļu datoru klasei, un beidzot ar atturīga izskata ierīcēm, kuras bez lieku skatienu piesaistīšanas var izmantot pat konservatīvos birojos. Pēdējiem neapšaubāmi var pieskaitīt Taivānas uzņēmuma ASUS jauno klēpjdatoru ROG Zephyrus M16.

Foto: Publicitātes foto

Nomaskējies par biroja datoru

Kā jau liecina nosaukums, Zephyrus M16 pārstāv geimeru vidū gana iecienīto Republic of Gamers jeb ROG sēriju, taču no pirmā skatiena par tā piederību «spēlmaņu ciltij» signalizē vien AniMe Matrix vāks. Puse no tā izraibināta ar sīkiem atvērumiem, zem kuriem paslēptas LED diodes. Tie ļauj lietotnē ASUS Armory Crate izvēlēties gatavu zīmējumu, ielādēt pašam savu, uzrakstīt kādu personalizētu tekstu vai ļaut rādīt sistēmas informāciju kā pulksteņa rādījumu, akumulatorā atlikušos enerģijas krājumus un tamlīdzīgi. Tas tad izvēlētajā veidā būs redzams uz vāka, kamēr dators darbosies – mirgos, slīdēs, lēnām izdzisīs un iedegs vai citādi piesaistīs apkārtējo uzmanību. Tikpat labi šo funkciju var atspējot un izlikties, ka uz galda ir visparastākais biroja dators.

TVNET rīcībā pabijušais modelis patiešām ir ļoti askētisks. Viscaur melns, bez pamanāmiem izskaistinājumiem vai krāsainiem elementiem, ja neskaita nelielu spīdīgu taisnstūra etiķeti vāka stūrī, kurā apliecināta piederība ROG sērijai. Korpusa «niknākā» daļa ir ventilācijas atveres aizmugurē, kas ir mazliet plašākas un uzsvērtākas nekā biroja ierīcēm.

Korpusa materiāli ir kvalitatīvi, lai arī neizceļas ar īpašu eleganci. Rāmis veidots no magnija un alumīnija sakausējuma, bet perforētais vāks ir no plāna alumīnija. Apakšdaļā dominē plastmasa, toties divas garās atbalsta joslas ir no gumijas, kas neļauj ierīcei šļūkāt pa galdu pat tad, kad lietotājs pārlieku sparīgi dzen uz priekšu virtuālos varoņus. Kopumā korpuss ir stingrs un sajūtu līmenī patīkams, turklāt tā vāku var nolocīt 180 grādu leņķī, lai tas netraucētu gadījumos, kad tiek izmantots lielāks monitors. Pilnizmēra klaviatūra apveltīta ar RGB izgaismojumu, ko ar Aura Sync risinājumu var «dancināt» lietotājam tīkamos toņos un veidos. Vienīgais mīnuss - tastatūrā nav iekļauta ciparnīca, kas šo ierīci padarītu vēl piemērotāku darbam un mācībām. Klaviatūra novirzīta uz pamatnes centru un brīvā vieta abās malās atvēlēta lūkām virs augšup vērstajiem skaļruņiem.

Pati ierīce ir gana kompakta. Korpuss ir 2,29 centimetrus biezs un sver 2,3 kilogramus, kas klēpjdatoram ar 16 collu monitoru ir pat ļoti pieņemami gabarīti. Tā kā vietas ir daudz, netrūkst arī pieslēgvietu – viena HDMI 2.1 FRL, divas USB 3.2 Gen 2 Type-A, viena USB 3.2 Gen 2 Type-C ar DisplayPort atbalstu, viena Thunderbolt 4 un arī 3,5 mm austiņu ligzda. Labajā malā ir arī atvere microSD kartei. Ethernet ligzdas vairs nav, tādēļ tīmeklim var pieslēgties vien caur bezvadu risinājumiem.

Gluds, plūstošs attēls

Lai arī dažādu ierīču izvēlē dizains spēlē svarīgu lomu, šo klēpjdatoru noteikti nevajadzētu «skatīt no cepures», atbilstoši tautas teicienam. Viss labākais ir iekšpusē. Sāksim ar 16 collu ROG Nebula HDR ekrānu, kas ir īpaši pielāgots geimeru vajadzībām. Tas dižojas ar 2560x1600 pikseļu izšķirtspēju, 240 Hz atsvaidzes intensitāti un 3 milisekunžu aizkaves laiku. Pārtulkojot vienkāršākā valodā, tas nozīmē, ka faktiski visas šā brīža un arī tuvāko gadu populārās spēles šajā displejā izskatīsies ārkārtīgi labi kā detalizācijas, tā plūduma ziņā. 240 Hz ir vairāk nekā šobrīd vajadzīgs, lai bez kaitinošas attēla raustīšanās varētu traukties pat pa virtuālām sacīkšu trasēm. Izšķirtspēja gan ir mazliet zemāka par kāroto 4K, taču pietiekami laba šāda izmēra ekrānam, lai spēlētu augstā detalizācijā. Pie tam ekrāna pamatā ir MiniLED panelis, kas specializējas atsevišķu zonu aptumšošanā. Līdz ar to kontrasti un toņu nianses ir ļoti augstā līmenī un arī par spilgtumu nevar sūdzēties. Tas sasniedz 1100 nitus. Jāpiebilst, ka ekrāns spēj attēlot visu DCI-P3 krāsu paleti, tādēļ ēnu spēles ir viegli pamanāmas un ainavas ir patīkami dabiskas.

Veiktspēja ir ROG Zephyrus M16 «saldais ēdiens». To darbina viens no šā brīža ātrākajiem tirgū pieejamajiem procesoriem – 13. paaudzes Intel flagmanis Core i9-13900H, kam piepalīdz 32 GB DDR5-4800 operatīvā atmiņa un informācija tiek rakstīta ātrā 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 Performance SSD datu krātuvē. Arī grafiskā karte geimeru sirdīm liks iepukstēties straujāk, jo datorā ievietota NVIDIA jaunākās paaudzes GeForce RTX 4090. Tiesa, ASUS mazliet piebremzējuši tās nevaldāmo jaudu, nosakot, ka tā nepārsniegs 150W. Daži konkurenti piedāvā no grafiskās kartes «izspiest» visus 175W. Ražotāju gan šajā jautājumā var saprast. Jaudīgās komponentes ātri vien sakur pamatīgu sutu un ierīces relatīvi plānais korpuss manāmi silst, sagādājot pamatīgu darbiņu dzesēšanas sistēmai. Ar mērenu slodzi tā tiek galā bez ekstremāliem līdzekļiem. Proti, darbojas klusi un plaukstas arī nesvilst. Ražotājs apgalvo, ka ROG Intelligent Cooling sistēmai esot pa spēkam uzturēt par 13 grādiem pēc Celsija skalas zemāku temperatūru nekā iepriekšējās paaudzēs. Bet ja nākas iegriezt visus trīs ventilatorus uz pilniem apgriezieniem, tad troksnis ir labi dzirdams. Diez vai izdosies mājiniekus vai kolēģus pārliecināt, ka tobrīd meklējat svarīgu informāciju internetā nevis azartiski plosāties par virtuālās pasaules ārēm. Atliek vien uzgriezt skaļāk mūziku un cerēt, ka tā «pārbļaus» ventilatora troksni.

Foto: Janis Vevers

Jāmācās pielāgot jaudu

Spēļu datori nekad nav izcēlušies ar iespaidīgu baterijas darbības laiku, kas sniedzas otrajā stundu desmitā. Ja vēl darbojoties ar teksta redaktoru pie minimāla ekrāna spilgtuma kaut ko tamlīdzīgu no 90Wh akumulatora varētu izvilināt, tad spēlējot spēles – pilnīgi noteikti ne. Bērnu iecienītā Roblox virtuālā pasaule no ROG Zephyrus M16 visu «dzīvības sulu» izsūca nepilnās 5 stundās, savukārt video atskaņošana izrādījās mazliet saudzīgāka. Ar vienu uzlādi izdevās noskatīties divas pilnmetrāžas filmas ar kopējo garumu nedaudz virs 5 stundām. Šie gan ir vispārīgi novērojumi, jo dažādie jaudas režīmi paver diezgan plašas manevra iespējas. Iemācoties lietot tikai nepieciešamos resursus, pieslēgt un atslēgt grafisko karti, var ievērojami pagarināt ierīces darbības laiku.

Labā ziņa ir arī tāda, ka dators pie vada ilgi nav jātur. Prāvais 280W lādētājs 50% enerģijas iepilda jau pirmajā pusstundā. Otra puse pildās mazliet lēnāk, taču kopumā mazliet ilgāk nekā stundā līdz 100% atzīmei izdodas nonākt.

ASUS ROG Zephyrus M16 bez pārspīlējumiem varētu nosaukt par slēpto geimeru sapņu datoru. Tas prasmīgi maskējas par vienkāršu biroja skaitļotāju, taču piedāvā satriecošu jaudu. To var izmantot ne vien spēlēm, bet arī grafisko darbu veikšanai. Duālo pielietojumu labi apzinās ASUS, tādēļ ierīci padarījis piemērotāku biroja darbam. Proti, tajā iestrādāta 1080 pikseļu infrasarkano staru tīmekļkamera, kas vienlīdz labi noder kā videozvaniem, tā ierīces atbloķēšanai ar sejas atpazīšanas sistēmu. Par skaņas tīrību gādā trīs mikrofonu komplekts ar trokšņu slāpēšanas funkciju un ieskaujošu skaņu veido 6 skaļruņi ar Dolby Atmos tehnoloģijas atbalstu. Citiem vārdiem sakot, te ir viss nepieciešamais kā darbam, tā izklaidei.

Foto: Janis Vevers
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu