Organizācijas iestājas pret obligātu aizsargķiveru lietošanu arī nepilngadīgiem velosipēdistiem (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķivere. Velosipēds.
Ķivere. Velosipēds. Foto: Foryoui3/Shutterstock

Atsevišķas Rīgas apkaimes nevalstiskās organizācijas (NVO) nosūtījušas Satiksmes ministrijai (SM) adresētu atklātu vēstuli, kurā paudušas savu nostāju pret Ceļu satiksmes noteikumu izmaiņām, kas paredz obligātu aizsargķiveres lietošanu nepilngadīgiem velosipēdistiem, vēsta apvienības "Pilsēta cilvēkiem" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krēķis.

Šobrīd, braucot ar velosipēdu, aizsargķivere ir obligāta bērniem vecumā līdz 12 gadiem. Vēstulē norādīts, ka šādu grozījumu pieņemšana padarītu prasību par vienu no stingrākajām Eiropas Savienībā.

Tāpat vēstules autori norāda, ka grozījumi tiek piedāvāti bez NVO un plašākas sabiedrības iesaistes, kā arī padziļinātākas analīzes par ieguvumiem un ietekmi uz bērnu veselību, tostarp iespējamo riteņbraucēju skaita samazinājumu.

Saskaņā ar organizācijām pieejamiem pētījumiem obligāta aizsargķiveru lietošana samazina velobraucēju skaitu, tas savukārt negatīvi ietekmējot pārējo velobraucēju drošību, kā arī ieguvumi no braukšanas ar velosipēdu esot lielāki nekā riski.

Pie tam NVO ir neapmierinātas ar ministrijas analīzi par esošo situāciju. Vēstulē norādīts, ka SM apkopojusi datus par 2022. un 2023.gadā notikušajiem CSN, kuros iesaistīti velosipēdisti, bet nav veikta analīze par negadījumu cēloņiem, gūtajām traumām, cietušo vecuma grupām un iespējamiem novēršanas mehānismiem.

Organizācijas no savas puses vēstulē ierosina citas tiesību aktu izmaiņas - noteikt minimālo intervālu, ar kādu var apdzīt riteņbraucēju uz koplietošanas ceļiem, ja droša apdzīšana nav iespējama, jāatļauj riteņbraucējam ieņemt vidējo stāvokli braukšanas joslā. Tāpat NVO ierosina Ceļu satiksmes likumā iekļaut jēdzienu "veloiela", kurā priekšroka dota velobraucējiem, kā arī ir priekšlikumi stingrāk sodīt autovadītājus un atvieglot videomateriālu, kuros redzami pārkāpumi, iesniegšanu policijai.

Atklāto vēstuli parakstīja apvienība "Pilsēta cilvēkiem", Latvijas Riteņbraucēju apvienība, SIA "Nextbike LV", biedrība "Drošās ielas", Grīziņkalna apkaimes biedrība, Rīgas Centra attīstības biedrība, kā arī Avotu, Teikas un Āgenskalna apkaimes biedrības.

Jau ziņots, ka SM vēlas noteikt obligātu ķiveru lietošanu elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem līdz 18 gadu vecumam.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu