Video "Latvijas gāze" izmaksājusi dividendes Krievijas "Gazprom"; agresorvalsts uzņēmuma apsargi karo Ukrainā (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kirill Kudryavtsev

Krievijas valstij piederošajai kompānijai GAZPROM joprojām daļēji pieder "Latvijas gāzei". Šonedēļ ekspremjera Aigara Kalvīša vadītais uzņēmums GAZPROM izmaksājis dividendes, vēsta "Nekā personīga".

Šī gada pavasarī Krievijas premjerministrs Mihails Mišustins izdeva dekrētu, ka Krievijas valstij piederošais gāzes monopolists "Gazprom" var veidot savu privātu militāro grupējumu. Šī vienība it kā formāli bija paredzēta tikai kompānijas īpašumu apsargāšanai.

Bet, kā rāda vairākas video liecības no kaujas lauka, GAZPROM apsardzes darbinieki sūtīti karot Ukrainā.

Par to sašutis bija arī it kā nelaiķis Jevgēņijs Prigožins.

Viens no Gazprom grupējuma "POTOK" jeb straume kaujiniekiem Aleksejs Tkačenko padevās gūstā ukraiņiem pēc tam, kad 70 kilometru attālumā no frontes pirmajām rindām viņu pametuši kaujas biedri. GAZPROM saviem agrākajiem apsardzes darbiniekiem solījis algu, apmaksātu komandējumu un saglabāt darba vietu.

Mēnesi pēc Ukrainas kara sākuma eksprezidents Valdis Zatlers intervijā "Nekā personīga" mudināja atbildīgos darīt visu, lai samazinātu Gazprom ietekmi Latvijā. Un to darīt arī katram gāzes lietotājam, kurš joprojām izmantoja Gazprom un Rosņeft daļēji piederošās kompānijas "Latvijas gāze" pakalpojumus.

Kādam juristam būtu jāpapēta šie standarta līgumi, ko iedzīvotāji slēdza ar Latvijas gāzi, un būtu jāsaprot, kā viņus ērtā veidā var lauzt. Un, protams, dodot signālu, ka cits piegādātājs šeit ir pa rokai un mums ir laiks līdz rudenim, lai varētu veiksmīgi pāriet. Un patērētājs pateiks, ka viņš nelietos gāzi, nevis valdība. Valdībai pat būs daudz grūtāk to izdarīt.

VALDIS ZATLERS

Bijušais Latvijas republikas Valsts prezidents

(2022.gada aprīlis)

Kopš brīža, kad Zatlers izteica šo mudinājumu pagājis jau pusotrs gads. Šajā laikā gāzes tirgus ir atvērts un tajā ienākuši arī citi tirgotāji, kas piedāvā gāzi privātpersonām. Pie Igaunijas Elenger pārgājušas aptuveni 2 tūkstoši mājsaimniecību. Valstij piederošais Latvenergo Elektrum apkalpo 40 tūkstošus klientu. Gada laikā to skaits pieaudzis tikai par 20 tūkstošiem.

Bet Latvijas Gāzei joprojām ir vairāk kā 350 000 mājsaimniecību klientu un pērn uzņēmuma apgrozījums bija 689 miljoni eiro.

Kā norāda enerģētikas un klimata ministrs, daudzi "Latvijas gāzes" klienti izmanto pakalpojumu "Universālais", kas ir dārgāks nekā citu gāzes tirgotāju piedāvātais.

Kā liecina Latvenergo Elektrum aprēķini - dažu mēnešu laikā kopš gāzes tirgus atvēršanas, gāzes lietotāji, kuri nav sekojuši līdzi savām izvēlēm, kurus tirgotājus un kādus plānus izvēlēties, būtiski pārmaksājuši.

Latvijā ir notikusi konfidenciāla gāzes lietotāju aptauja, lai noskaidrotu viņu viedokli. Starp respondentiem arī izskanējušas atbildes, ka viņi "GAZPROM uzticas vairāk nekā Latvijas valdība" vai arī - "ja Latvija vēlas saņemt lētāku gāzi, tai nepieciešams slēgt tiešu līgumu ar Krievijas gāzes kompāniju GAZPROM".

Šovasar Latvijas gāzes akcionāru sapulce nolēma, ka no pagājušā gada peļņas dividendēs jāizmaksā 35,3 miljoni eiro. Pēc tam vēl vienā ārkārtas sapulcē 27. jūlijā uzņēmums nolēma par vēl 109,3 miljonu eiro izmaksu. Kā gala termiņš izmaksai bija nolikta šīs nedēļas trešdiena - 23.augusts.

Raidījumam zināms, ka dividendes izmaksātas visiem "Latvijas gāzes" akcionāriem, atskaitot ar Juris Savicki saistītajai "Itera Latvija", jo uzņēmums atrodas ROSŅEFT vadītāja Igora Sečina kontrolē, kurš iekļauts Eiropas savienības sankciju sarakstā.

Tā kā dividenžu izmaksa “Itera Latvija” likumīgā ceļā nav iespējama, šim uzņēmumam paredzētā peļņas daļa iegrāmatota “Latvijas Gāze” bilancē kā neizmaksātās dividendes, šos līdzekļus 23 miljonus eiro apmērā iesaldējot. Bet Krievijas GAZPROM dividendes 49,2 miljonu eiro apmērā no "Latvijas gāzes" saņēmis.

Latvijas Banka, kas pārņēmusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas funkcijas uzraudzīt finansu iestāžu sektoru, Nekā personīga apliecināja, ka neviena no bankām Latvijā nav vērsusies ar jautājumu, vai šādu pārskaitījumu GAZPROM būtu atļauts veikt. Ārlietu ministrija līdzīgi kā enerģētikas ministrs atbildēja, ka sankciju režīms neierobežo Latvijas gāzei dividendes pārskaitīt GAZPROM, jo Krievijas gāzes milzis nav sankcionēto sarakstā.

Uz jautājumiem, vai kara laikā ir pieņemami Krievijas valstij piederošajam GAZPROM izmaksāt dividendes, zinot, ka viņi izveidojuši arī privāto militāro formējumu, kas karo Ukrainā, "Latvijas gāze" atsūtīja formālu atbildi.

A/s “Latvijas Gāze” apliecina, ka savā saimnieciskajā darbībā ievēro Latvijas Republikas, Eiropas Savienības un Apvienoto Nāciju Organizācijas normatīvos aktus, kas sevī iekļauj un/vai ir saistīti ar sankciju piemērošanu un citiem ierobežojumiem attiecībā uz virkni personu, jurisdikciju un teritoriju, kā arī ASV normatīvos aktus, kuri ietver un/vai ir saistīti ar sankciju piemērošanu un citiem ierobežojumiem.

Valsts drošības dienests iepriekš publiski informēja, ka esot sākta izmeklēšana par Latvijas gāzes dividenžu izmaksu akcionāriem. Kā dienests rakstiskā atbildē mums skaidroja - “Latvijas Gāze” darbībās ar dividendēm starptautisko sankciju pārkāpšanu vai pārkāpšanas mēģinājumu patlaban nav konstatēts.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu