ECB: Ātri apkarot inflāciju nav izdevies, septembrī būs jauns procentu likmju kāpums (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes locekļa Roberta Holcmana teiktā, ātri apkarot inflāciju Eiropā nav izdevies, tādēļ ECB nāksies celt procentu likmes arī septembrī.

Austrijas Centrālās bankas prezidents paziņoja, ka Eiropai nedraud nopietna recesija un ka saspringtā situācija darba tirgū ir pazīme, ka arodbiedrības tomēr spēj panākt atalgojuma pieaugumu iedzīvotājiem, kas dos papildu impulsu inflācijai.

“Mums joprojām nav skaidrības par inflāciju. Būs uzmanīgi jāseko līdzi inflācijas datiem Eiropā. Ja nebūs lielu pārsteigumu, septembrī likmes tiks atkal celtas,” norādīja Holcmans.

ECB padome pieņems lēmumu par procentu likmju celšanu sēdē, kas notiks 16. septembrī. Tomēr pirms gaidāmās padomes sanāksmes, Eiropas valstu centrālo banku vadītāju viedokļi par procentu likmju celšanu atšķiras. Ir tādi, kuri uzskata, ka procentu likmes jau ir augstākas nekā vajadzētu, bet citi uzskata, ka vismaz vēl reizi būs nepieciešams celt procentu likmes.

Holcmana pozīcija ir saprotama, jo Austrijas Centrālā banka jau sen ir viens no stingrākajiem naudas-kredītu politikas virzītājspēkiem Eiropā. Analoģiska nostāja ir arī Vācijas un Latvijas kolēģiem, kuri pagājušajā nedēļā paziņoja, ka arī sliecas atbalstīt kārtējo procentu likmju celšanu, vēsta “Bloomberg”.

Portugāles Centrālās bankas vadītājs Mario Senteno izteica pretēju viedokli. Pēc viņa vārdiem, ir pazīmes, ka piepildīsies vairāki riski ekonomikā, tādēļ ir jābūt ļoti piesardzīgiem ar jaunu bāzes procentu likmju kāpināšanu.

Holcmans gan norāda, ka pašlaik nav laiks svārstīgai pozīcijai.

“Labāk ātrāk sasniegt likmju pīķi. Tas nozīmēs, ka mēs varēsim sākt samazināt procentu likmes agrāk. Tirgiem ir grūtāk tikt galā ar politiku, kurā tiek ieturētas pauzes un pēc tam ar novēlošanos celtas likmes,” teica Holcmans.

Viņš piebilda, ka ECB mazliet atpaliek no cīņas ar inflāciju. Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka procentu likmes kāps arī pēc septembra, viņš atbildēja, ka vispirms nepieciešams noteikt depozītu likmi līdz 4% un tad novērot, kā situācija attīstīsies tālāk.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu