"Sadales tīkls" par iesniegumu prokuratūrā: "Neuzskatām minētos pārmetumus par pamatotiem" (12)

Papildināts ar SPRK komentāru
TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Neuzskatām minētos pārmetumus par pamatotiem, visiem klientiem pakalpojums tiek nodrošināts. Ikvienam sistēmas lietotājam ir pieejama līgumā atļautā pieslēguma jauda," komentējot pret AS "Sadales tīkls" un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju vērsto uzņēmēja Gata Lazdas iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, ziņu medijam TVNET uzsver AS "Sadales tīkls" Komunikācijas direktore Gunta Līne.

Viņa uzsver, ka elektroapgādes infrastruktūra tiek izbūvēta ekonomiski pamatoti un atbilstoši klientu faktiskajām vajadzībām.

"Vispārpieņemta starptautiska prakse, lai neradītu nepamatotu slogu uz sabiedrību ar sadales tarifu, ir tāda, ka ikviena elektroenerģijas sistēma tiek izbūvēta, ņemot vērā slodzes izmantošanas vienlaicību. Pretējā gadījumā sistēmas uzturēšanas izmaksas un sadales tarifs būtu vairākkārt lielāks ikvienam klientam, kas būtu nepamatoti un sabiedrībai neizdevīgi," skaidro "Sadales tīkla" pārstāve.

Viņa arī uzsver, ka operators savas faktiskās fiksētās izmaksas attiecina uz katru sistēmas lietotāju atbilstoši pieprasītajai jaudai, negūstot nekādu virspeļņu. Līne arī atgādina, ka AS "Sadales tīkls" ieņēmumi un peļņa ir stingri regulēta un elektrības sadales tarifā izmantotais AS "Sadales tīkls" kapitālatdeves rādītājs, kuru nosaka Regulators (SPRK), ir 2,72%.

"Teorētiskā gadījumā, ja operatora ieņēmumi pārsniegtu Regulatora noteiktos atļautos ieņēmumus, tie, atbilstoši tarifa metodikai, nekavējoties ir atgriežami sistēmas lietotājiem, pārskatot tarifu vērtības nākamajā tarifa gadā (tipveida gadījumā tarifa gads atbilst katram kalendārajam gadam)," uzsver uzņēmuma pārstāve.

Vienlaikus viņa atzīmē: ja ir sūdzības par pakalpojuma kvalitāti konkrētā adresē, aicinām vērsties ar iesniegumu AS "Sadales tīkls".

Jau vēstīts, ka uzņēmējs Gatis Lazda ir vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, norādot, ka AS "Sadales tīkls", piemērojot jaunos tarifus, iekasē no galalietotājiem maksu par tādas pieslēguma jaudas uzturēšanu, ko uzņēmums patiesībā nemaz nenodrošina.

Arī SPRK norāda, ka publikācijā minētie argumenti ir nekorekti un nepamatoti.

"Jautājums pēc būtības ir par energoapgādes sistēmas projektēšanā un būvniecībā plaši izmantotu pieeju – vienlaicības koeficientu, kas tiek izmantota nepieciešamās slodzes aprēķināšanai, lai nepalielinātu sistēmas tīklu jaudas un izmaksas. Vienlaikus SPRK respektē Lazdas kunga tiesības uz brīvu viedokļa paušanu un tiesības vērsties Ģenerālprokuratūrā," pauž regulators.

Vienlaicības (vienlaicīguma) koeficients nodrošina efektīvāku infrastruktūras izmantošanu, kas pēc būtības ļauj nodrošināt sadales sistēmas pakalpojumu par zemākām izmaksām (ar mazāku infrastruktūru).

"Proti, izbūvējot elektroapgādes infrastruktūru, vai tas būtu AS “Sadales tīkls” (izbūvē sadales tīklu), vai daudzdzīvokļu nama attīstītājs (izbūvē iekšējās elektroinstalācijas), tiek ņemts vērā, ka visi lietotāji pieslēgumus vienlaicīgi maksimāli nenoslogos. Vienkāršots piemērs izpratnei – visi lietotāji vienlaicīgi neieslēgs visas uzstādītās elektroierīces, piemēram, elektrisko tējkannu vai mikroviļņu krāsni izmantojam tikai dažas minūtes dienā, " skaidro SPRK.

Attiecīgi tiek piemērots vienlaicības koeficients, kas ļauj izbūvēt mazāk ietilpīgu infrastruktūru. Regulatorā piebilst, ka nevajadzīgi lielas infrastruktūras izbūvēšana un uzturēšana ir saistīta ar papildu izmaksām, turklāt lietotāji ir ieinteresēti izmaksu ziņā pamatotā un efektīvāk noslogotā infrastruktūrā.

Tiek arī uzsvērts, ka lietotāji maksā tikai par faktiski pastāvošu infrastruktūru – SPRK ekspertu izvērtētajos un apstiprinātajos tarifos ir iekļautas kopējās faktiski izbūvētās infrastruktūras izmaksas. SPRK, vērtējot tarifus, infrastruktūru vērtē pamatlīdzekļu līmenī, attiecīgi tarifos nav iekļautas izmaksas par neesošu (nākotnē plānotu) infrastruktūru. Kopējās infrastruktūras izmaksas ir apkopotas katras sprieguma pakāpes līmenī, tarifa fiksētā maksa ir attiecināta uz lietotājiem atbilstoši katra lietotāja līgumā pieprasītajai jaudai.

SPRK rīcībā nav informācijas un nav saņemtas lietotāju sūdzības, ka kādam lietotājam netiktu nodrošināta līgumā pieprasītā jauda.

Tāpat tiek norādīts, ka transformatoram piemērotais vienlaicības koeficients ir atkarīgs no konkrētajai transformatora apakšstacijai pieslēgto lietotāju objektu patēriņa un jaudas profiliem.

"Ja plānojot tīklu nebūtu pielietots vienlaicīguma koeficients, būtu jābūvē energoietilpīgāka infrastruktūra, kas faktiski netiktu noslogota un attiecīgi tarifi būtu būtiski augstāki," uzsver SPRK.

Papildus jāvērš uzmanība, ka jebkuram lietotājam ir pieejama tā maksimālā slodze, kas norādītā elektroapgādes (sistēmas lietošanas) līgumā, neatkarīgi no tā, kādu infrastruktūru sistēmas operators izmanto tās nodrošināšanai. Regulators apliecina, ka, ja pie attiecīgās transformatora apakšstacijas pieslēgto lietotāju elektroenerģijas patēriņa paradumi mainītos, sistēmas operators attiecīgi nomainītu infrastruktūras daļu, lai tā spētu nodrošināt drošu elektroapgādi lietotājiem to pieprasītajā apjomā.

SPRK arī informē, ka šobrīd Administratīvajā apgabaltiesā ir ierosinātas četras tiesvedības ar prasījumu atcelt SPRK llēmumu attiecībā uz "Sadales tīkla" tarifu apstiprināšanu. Visos gadījumos pieteikumus iesniegušas fiziskas personas. Pieteicēji par pamatu SPRK lēmuma nepamatotībai izvirza apsvērumus, ka SPRK lēmumu pieņēma novēloti, tas paredz ievērojamu tarifu kāpumu, neparedzot pārejas periodu, nav paredzēts atsevišķs tarifs mājsaimniecībām, kā arī pirms lēmuma pieņemšanas publiskajā telpā nebija pieejams precizēts tarifu projekts. Tādējādi, pieteicēju ieskatā, SPRK neesot nodrošinājis lēmuma atbilstību lietotāju interesēm. SPRK šiem apsvērumiem nepiekrīt un jau ir iesniedzis tiesai rakstveida paskaidrojumus. Lietu izskatīšanas datumi vēl nav zināmi.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu