Kongo DR apspiežot demonstrāciju pret ANO, nogalināti 48 cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) austrumos ir nogalināti vismaz 48 cilvēki, armijai apspiežot demonstrāciju pret ANO miera uzturētājiem, liecina ziņu avoti un oficiāli dokumenti, ar kuriem ceturtdien iepazinās ziņu aģentūra AFP.

Kongo DR karavīri trešdien Gomas pilsētā neļāva reliģiskai sektai rīkot demonstrāciju pret ANO miera spēkiem.

Sākotnēji tika ziņots par apmēram 10 cilvēku nāvi pēc karavīru ierašanās radiostacijā un lūgšanu vietā. Vardarbībā arī tika nolinčots viens policists.

Iekšējā armijas dokumentā, ar kuru ceturtdien iepazinās AFP un kuru pārbaudījušas drošības amatpersonas, tomēr teikts, ka incidentā nogalināti 48 cilvēki, neskaitot nolinčoto policistu, un ievainoti 75.

Dokumentā arī teikts, ka karavīri konfiscēja vairākus aukstos ieročus un aizturējuši 168 cilvēkus, tai skaitā kristiešu animistu sektas "Dabiskā jūdaiskā un mesiāniskā ticība uz tautām" līderi.

Arī Kongo DR prodemokrātisko aktīvistu grupa LUCHA ceturtdien paziņoja, ka nogalināto cilvēku skaits ir "tuvu 50".

Valdība ceturtdienas vakarā savā paziņojumā vēstīja par 43 mirušajiem, 56 ievainotajiem un 158 aizturētajiem, sektas līderi ieskaitot.

Valdība arī paziņoja, ka atbalsta "izmeklēšanu, kuru uzsācis militārais auditors (..) lai atbildīgos varētu tiesāt".

"Kongo [DR] drošības spēki nošāva desmitiem protestētāju un vēl daudzus ievainoja," paziņoja starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch".

Kongo DR austrumos trīs gadu desmitus ir notikusi kaujinieku vardarbība.

ANO miera uzturēšanas misija šajā reģionā ir viena no lielākajām un dārgākajām pasaulē, un tās budžets ir apmēram viens miljards ASV dolāru gadā.

ANO ir izpelnījusies asu kritiku šajā Āfrikas valstī, kur daudzi uzskata, ka miera spēki nespēj novērst bruņotu konfliktu. Pērn protestos pret ANO Kongo DR austrumos tika nogalināti desmitiem cilvēku, tai skaitā četri miera uzturētāji.

Valstī turpinās debates par to, vai ANO miera uzturēšanas spēkiem Kongo DR (MONUSCO) vajadzētu atstāt valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu