Ačgārnie gadalaiki: dažviet Latvijā atkal uzziedējušas kastaņas, ķirši un ābeles

CopyLinkedIn Draugiem X
Ziedošs kastanis Dobeles pusē 2023. gada septembrī.
Ziedošs kastanis Dobeles pusē 2023. gada septembrī. Foto: Zane Eniņa/Latvijas Radio

Pirms mēneša Dobeles novadu skāra postošā vētra ar milzu krusas graudiem, bet tagad stihijas skartie augļu koki, ievas, ceriņi un kastaņas daudzviet uzziedējuši. Vietējie iedzīvotāji spriež, ka daba šādi atjaunojas, tomēr ekspertiem ir cits skaidrojums, jo pašlaik otrreizēja ziedēšana vērojama ne tikai Dobeles pusē, vēsta Latvijas Radio un ziņu portāls LSM.lv.

Salaspils Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadītāja Linda Strode pastāstīja: "Salaspilī, tepat mūsu apkārtnē, kolekcijās daudz kas zied atkārtoti. Zied, piemēram, rododendri, pārsvarā gan mūžzaļie. Irbenes zied atkārtoti."

Strode skaidroja, ka šāds fenomens ar atkārtotu koku un krūmu ziedēšanu rudenī tiek novērots ne tikai šogad. Tā mēdz gadīties, ja togad ir ekstrēmi klimatiskie apstākļi. Šogad vasaras sākumā bija liels sausums, un tas uz augiem iedarbojies kā ārkārtas miera periods.

Līdzīgu skaidrojumu pauž arī Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgaram Rubauskis: "Bija tas sausums, koki beidza augt un attīstīties, mitrais laiks viņus savā ziņā it kā provocē uz otrreizēju ziedēšanu." Viņš norādīja, ka atsevišķām bumbieru un ābeļu šķirnēm tas gan bieži esot raksturīgi.

Rubauskis nedomā, ka šī rudens ziedēšana augiem kaitētu, taču Strode no Salaspils Botāniskā dārza tomēr pieļauj, ka vētras un krusas traumētie augļu koki, kuri tagad izveidojuši jaunu lapotni un zied, nākamgad varētu ziedēt nabadzīgāk un dot arī trūcīgāku ražu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu