Degvielas deficīts Krievijā: vietējai lauksaimniecībai draud katastrofālas sekas (13)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Degvielas deficīts Krievijā kļūst arvien jūtamāks, un tas var apturēt ražas novākšanu un ziemāju sēju, paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Dmitrijs Patruševs.

Pēc viņa vārdiem, vēl pirms nedēļas varēja runāt vien par augstām degvielas cenām, taču tagad situācija strauji pasliktinājusies.

“Mums ir problēmas ar [degvielas] krājumiem. Pašlaik izskatās, ka nāksies apturēt ražas novākšanu, kas nozīmē, ka nevarēsim iesēt ziemājus. Tā būs katastrofa,” brīdināja Patruševs.

Viņš uzsvēra, ka Lauksaimniecības ministrija vērsusies pēc palīdzības Enerģētikas ministrijā. Tāpat iestādei nākas individuāli sadarboties ar naftas pārstrādes rūpnīcām katrā reģionā un meklēt degvielu lauksaimniecības uzņēmumiem, jo problēma ir jārisina nekavējoties.

Tāpēc Patruševs piedāvājis uz laiku aizliegt naftas produktu eksportu līdz brīdim, kad situācija stabilizēsies iekšējā tirgū. “Situācija ar degvielu ir ļoti slikta, un tā jārisina visiem,” teica Patruševs.

Enerģētikas ministra pirmais vietnieks Pāvels Sorokins paziņoja, ka iestāde ik dienas strādā ar naftas pārstrādes rūpnīcām, cenšoties panākt, lai lauksaimnieki iegūtu visu nepieciešamo degvielas apjomu.

“Lauksaimniecības ministrija aprēķinājusi, ka ražas novākšanai no septembra līdz novembrim būs nepieciešami 500 000 tonnu degvielas. Noris aktīvas sarunas arī ar “Rosneft”,” teica Sorokins.

Sorokins paziņoja, ka drīzumā notiks sapulce ar reģionālo naftas pārstrādes rūpnīcu pārstāvjiem, kuras nesadarbojas ar “Rosneft”. Ceturtdien notiks naftas ražotāju ārkārtas sapulce ar vicepremjeru Aleksandru Novaku, kurā varētu tikt panāktas nozīmīgas vienošanās.

Sorokins uzsvēra, ka Enerģētikas ministrija iesniegusi Prezidenta administrācijā un valdībā likumprojektu, kas aizliedz naftas produktu “pelēko eksportu”. Tiek uzskatīts, ka degvielas deficītu valstī radījusi uzņēmumu piekoptā prakse iegādāties degvielu pēc iekšējām cenām, un pēc tam tālāk pārdot šo degvielu par augstākām cenām ārvalstīm, tādējādi atstājot iekšējo tirgu bez pietiekami liela degvielas daudzuma.

Dīzeļdegvielas cenas Krievijā sāka strauji pieaugt jūlija beigās – augusta sākumā. Pēc oficiālajiem “Rosstat” datiem, dīzeļdegvielas vērtība septembra sākumā degvielas uzpildes stacijās pieaugušas vien par 1,4% līdz 59,27 rubļiem par litru (56 eirocenti/l).

Tiesa gan, lauksaimnieki šādas cenas nav redzējuši, un stāsta par pilnībā citādāku situāciju.

“Dīzeļdegvielas cenu pieaugums ir kosmisks. Litra cena ir sākot no 90 rubļiem litrā. Un arī par šādu cenu tikt pie degvielas ir liels sasniegums – tās nav ne vairumtirdzniecībā, ne degvielas uzpildes stacijās,” norādījis Reģionālo lauksaimniecību asociācijas vadītājs Sergejs Koļesņikovs.

Kremlī uzsver, ka diktators Vladimirs Putins zina par šo situāciju un “regulāri konsultējas ar valdību”.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu