Vāc parakstus, lai ikvienam nodrošinātu iespēju apgūt latviešu valodu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Organizācija “Make Room” platformā manabalss.lv sākusi parakstu vākšanu par iniciatīvu nodrošināt ikviena iespējas apgūt valsts valodu. Organizācija aicina veikt grozījumus “Imigrācijas likumā”, nosakot, ka valstij ir jānodrošina ikvienam ārvalstniekam, kas plāno Latvijā uzturēties ilgāk par trīs gadiem, iespējas latviešu valodu apgūt iesākumā vismaz sarunvalodas līmenī ar perspektīvu valodu apgūt teicami iespējami ātri, informēja organizācijas pārstāvji. 

“Mēs varam nīst un dusmoties par to, ka ir daļa Latvijas iedzīvotāju, kuri neprot latviešu valodu, bet jāapzinās, ka esam jau nīduši un dusmojušies šos 30 un vairāk gadus un redzam, ka tas ne pie kāda rezultāta nav vedis. Dusmas un nīšana valodu nevienam neiemāca,” pauda Miks Celmiņš, organizācijas “Make Room” vadītājs. 

Organizācija uzskata, ka latviešu valodas mācīšana iepriekšējos 30 gadus ir atstāta pašplūsmā. Tā nav bijusi viena no valstiskajām prioritātēm, līdz ar to valodas mācīšanai netiek piešķirti nepieciešamie finanšu resursi, bet valodas politika atstāta tikai atsevišķu politiķu un viedokļu līderu publisku paziņojumu retorikā, teikts organizācijas izplatītajā paziņojumā. 

Organizācija norāda, ka iepriekšējās valdības rīcības plāns paredzēja valsts valodu stiprināt trīs darba uzdevumos - nodrošināt kursus aptuveni 400 cilvēkiem, sniedzot atbalstu Nacionālajai bibliotēkai un organizējot Valsts valodas dienas debates Saeimā.

Organizācija uzskata, ka jaunajai Evikas Siliņas vadītajai valdībai jānosaka valodas mācīšana kā viens no primārajiem uzdevumiem, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs līdz 2026. gadam ir apguvis latviešu valodu vismaz sarunvalodas līmenī un ikviens jaunpienācējs mūsu sabiedrībā jau laikus tiek iekļauts valodas mācības procesā. 

Tādēļ organizācija “Make Room” platformā manabalss.lv sākusi parakstu vākšanu par iniciatīvu nodrošināt ikviena iespējas apgūt valsts valodu. Organizācija aicina veikt grozījumus “Imigrācijas likumā”, nosakot, ka valstij ir jānodrošina ikvienam ārvalstniekam, kas plāno Latvijā uzturēties ilgāk par trīs gadiem, iespējas latviešu valodu apgūt iesākumā vismaz sarunvalodas līmenī ar perspektīvu valodu apgūt teicami iespējami ātri, informēja organizācijas pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu