Ne tikai Latvijā: vairākās valstīs aizturētas izmaksas Krievijas pensionāriem (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Vairāku valstu bankās tiek aizturētas izmaksas Krievijas pensionāriem, kuras izmaksā Krievijas Sociālais fonds. Tas tiek saistīts ar spēkā esošajām sankcijām pret Krievijas banku sistēmu, skaidro RBK

Pašlaik Krievijas pensiju izmaksa ārzemēs tiek veikta saskaņā ar spēkā esošo valdības rīkojumu. Tas liecina: ja pensiju izmaksu nav iespējams veikt iepriekšējā kārtībā, izmaksas tiek apturētas. Tajā pašā laikā tās tiks atjaunotas, ja Krievijas pilsonis būs Krievijas Sociālajā fondā iesniedzis jaunus rekvizītus.

Izmaiņas likumdošanā paredz, ka līdz 2024. gada beigām Krievijas valdībai būs tiesības pārskatīt pensiju un citu izmaksu piešķiršanas kārtību. Konkrēti, ārzemēs dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem tiks piedāvāts saņemt pensijas un sociālos pabalstus vai nu Krievijas teritorijā, vai ārzemēs, bet pārskaitot naudu rubļos uz ārvalstu banku kontu.

Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrija atgādina, ka problēmas ar pensiju izmaksu ārzemēs radās uzreiz pēc kara sākuma Ukrainā. No 2022. gada marta ārvalstu bankas sāka bloķēt pensiju izmaksas no Krievijas.

Ņemot vērā Sociālā fonda datus par 2022. gadu, uz ārzemēm tika pārskaitīti līdzekļi vairāk nekā 281 tūkstotim pensionāru 132 pasaules valstīs.

No tiem 158,4 tūkstoši saņēma pensijas, izmantojot bankas Krievijas teritorijā, bet 122,8 tūkstoši - valstī, kurā viņi dzīvo, izmantojot bankas pārskaitījumu.

Viena no lielākajām Krievijas pensionāru mājvietām ir Izraēla, kur dzīvo 52,5 tūkstoši krievu pensionāru. Pēc viena RBK avota sacītā, iepriekš Izraēlā esošajiem krievu pensionāriem pensija tika pārskaitīta ASV dolāros.

Pēc kara Ukrainā sākuma un sankciju ieviešanas pret Krieviju 16,6 tūkstoši Krievijas pensionāru Izraēlā nolēma, ka turpmāk pensijas saņems Krievijas teritorijā, 18,3 tūkstoši cilvēku turpina saņemt pensijas uz kontiem, kas atvērti Izraēlā, bet vēl 17,6 tūkstoši - saskaņā ar līgumu starp Krieviju un Izraēlu par sociālajiem nodrošinājumiem.

Krievijas pensionāriem, kas dzīvo ārzemēs, pensiju aizkavēšanās vai pārtraukšana var radīt nopietnas sekas. Pensijas ir galvenais vecāka gadagājuma cilvēku galvenais ienākumu avots, un to trūkums var izraisīt lielas finansiālas grūtības, tostarp nespēju apmaksāt izdevumus par mājokli, pārtiku un medikamentiem.

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas Federācijas (KF) pensiju izmaksa par 2023.gada trešo ceturksni kavēsies, jo nav saņemti naudas līdzekļi no Krievijas Federācijas Pensiju un sociālās apdrošināšanas fonda. Minētās pensijas tiek izmaksātas ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) starpniecību, TVNET informēja Labklājības ministrija.

Krievijas fonds ir informējis VSAA, ka tiek meklēts risinājums, lai KF varētu veikt naudas pārskaitījumu pensiju izmaksai. Līdzko minētie līdzekļi tiks saņemti, VSAA nodrošinās to izmaksu.

Gadījumos, ja KF pensiju izmaksas aizkavēšanās to saņēmējiem ir radījusi problēmas apmaksāt neatliekamas ikdienas dzīves vajadzības, Labklājības ministrija aicina vērsties pēc palīdzības savas pašvaldības sociālajos dienestos.

VSAA izmaksā Krievijas pensijas Latvijā dzīvojošām personām, kurām pensijas piešķirtas saskaņā ar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā. Līgums ir spēkā no 2011. gada 19. janvāra.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu