Divu gadu laikā par septiņiem centiem lētāka degviela: Somija mazinās akcīzes nodokli degvielai (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Somijas valdība tuvāko divu gadu laikā plāno samazināt akcīzes nodokli degvielai, lai palīdzētu patērētājiem strauji augošo cenu laikā. Kopumā akcīzes nodokļa samazinājums valsts budžetam izmaksās 270 miljonus eiro, vēsta “Iltalehti”.

Somijas valdība nesen panākusi vienošanos par valsts budžetu, saskaņā ar kuru 2024. gadā tiks samazināts akcīzes nodoklis degvielai. Tā rezultātā benzīna cena samazināsies par 4,4 centiem, bet dīzeļdegvielas cena - par 4,9 centiem litrā. Tas gan nozīmēs, ka valsts budžetā ieplūdīs par 170 miljoniem eiro mazāk nodokļu.

2025. gadā, pēc valdības plāniem, valsts kasē ieplūdīs vēl par 100 miljoniem eiro mazāk naudas. Tas nozīmē, ka kopumā valsts nodokļu ieņēmumi no degvielas samazināsies par 270 miljoniem eiro. Patērētājiem degvielas cena, paredzams, nākamajā gadā būs samazinājusies par septiņiem centiem litrā.

Degvielas cena uzpildes stacijās tiek noteikta arī atbilstoši naftas cenai pasaules tirgū. Tomēr enerģijas cenu nestabilitātes dēļ degvielas cena Somijā jūtami zemāka varētu būt ne ātrāk kā pēc diviem gadiem.

Papildus degvielas akcīzes nodokļa samazināšanai, Somijas valdība plāno samazināt arī transporta nodevu. Tas radīs papildu zaudējumus valsts budžeta 50 miljonu eiro apmērā. Visvairāk nodokļa samazinājums skars automašīnu īpašniekus ar vidēju un augstu emisiju līmeni.

Veco automašīnu īpašnieki visvairāk ir cietuši no cenu kāpuma, tāpēc valdība vēlas atvieglot šo cilvēku nodokļu slogu. Kritiķi uzskata, ka šāds nodokļu samazinājums novedīs pie tā, ka vecās automašīnas ilgāk paliks uz Somijas ceļiem, kas traucēs valstij sasniegt izvirzītos klimata mērķus.

Daudzi somi gan atzinīgi vērtē valdības lēmumu samazināt nodokļus gan degvielai, gan transportam. Viņi uzskata, ka tas varētu palīdzēt kaut daļēji tikt galā ar cenu kāpumu.

Tomēr daži eksperti un vides aizstāvji kritizē valdības lēmumu, uzskatot, ka tas novedīs pie siltumnīcefekta gāzu emisiju palielināšanās.

Degvielas un transportlīdzekļa nodokļu samazināšana ir īstermiņa risinājums, kas nevarēs atrisināt problēmu ar augošajām enerģijas cenām ilgtermiņā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu