NOSKATIES Igaunija plāno atteikties no sīkajām monētām. Kā rīkosies Latvija?

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Maliflower73/Shutterstock

Igaunijā šobrīd norit akcija, kuras gaitā iedzīvotāji aicināti nodot savos krājumos esošās monētas, lai Centrālajai bankai nebūtu jākaļ jaunas. Banka joprojām uztur arī ideju par atteikšanos no pašām mazākajām, proti, vienu un divu centu monētām, vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "TV3 Ziņas".

Procentuāli viena un divu centu monētas Igaunijā skaitliski ir visvairāk – 60% kopējā apjoma. Katru gadu tiek izdoti 6,7 miljoni viena eiro centa monētu un seši miljoni divu eiro centu monētu.

Kopš Igaunija pievienojās eirozonai, monētu kopējais svars sasniedzis 612 tonnas. Salīdzinājumam – tas ir līdzvērtīgi 50 kruīza kuģa enkuriem.

Igaunijas Banka secinājusi, ka sīknaudas uzturēšana nav ekonomiski izdevīga.

"Tuvākajā nākotnē mēs plānojam ieviest noapaļošanas noteikumus mazumtirdzniecībā. Tā, lai bez viena un divu centu monētām var iztikt," stāsta Igaunijas Bankas skaidrās naudas nodaļas vadītājs Raits Rozve.

Lai Igaunijas Bankai atkal nevajadzētu kaltuvē pasūtīt kārtējo kravu ar monētām, uzsākta akcija kuras ietvaros iedzīvotāji aicināti pārskatīt savas krātuves un monētas nodot. Viens otrs pat atnesis veseliem maisiem.

Arī Latvijā spriež, ko darīt ar viena un divu centu monētām, un esam pat soli priekšā Igaunijai. Latvijas Bankas sagatavojusi likumprojektu, ar kura palīdzību varētu slāpēt sīknaudas apriti.

Plašāk skaties "TV3 Ziņas" sižetā! 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu