No 2025. gada publiskos pasūtījumos būvmodelēšana būs obligāta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 26. septembrī, noteica, ka no 2025. gada būvniecības informācijas modelēšana būs obligāta trešās grupas ēku jaunai būvniecībai, ko finansē no publisko pasūtītāju līdzekļiem.

Būves informācijas modelis ir digitāls trīs dimensiju būves attēlojums un satur informāciju par būves fizikālajām un tehniskajām īpašībām un funkcijām. Šis modelis būs daļa no būvprojekta sastāva trešās grupas jaunu ēku būvniecībā.

Trešajā grupā ietilpst tādas ēkas, kurām ir vairāk nekā pieci virszemes stāvi vai vairāk nekā viens apakšzemes stāvs, publiskas ēkas, lielas rūpnieciskās ražošanas un noliktavas ēkas, katlumājas, transformatoru apakšstacijas ar 110 kilovatu un augstāku spriegumu u.c.

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), publiskajam sektoram jākļūst par piemēru digitalizācijas iespēju izmantošanā un efektīvu investīciju veikšanā. Būvniecības informācijas modelēšanas izmantošana nodrošināšot, ka publiskā sektora pasūtītāji būvniecības iepirkumu rezultātā saņemtu kvalitatīvas būves ar izsvērtu plānojumu un optimālu funkcionalitāti, saīsināšot būvniecības termiņus par 10% un samazināšot būvju dzīves cikla izmaksas par 20%.

Tomēr, lai neradītu nesamērīgu administratīvo slogu, būvniecības informācijas modelēšanas izmantošana kā obligāta tiek noteikta tikai trešās grupas jaunu ēku būvniecībā.

Vienlaikus EM norāda, ka būvprojekta saskaņošanas procesā primāri tiek vērtēta informācija, kas ir iekļauta un nofiksēta rasējumos, nevis būves informācijas modelī, un būves informācijas modelis tiks izmantots par pamatu rasējumu izveidei, kā arī kā materiāls, kas palīdz labāk izprast tehniskos risinājumus.

Prasība par būves informācijas modeļu izstrādi attieksies tikai uz tām būvniecības iecerēm, kas tiks ierosinātas būvvaldē no 2025.gada 1.janvāra.

Savukārt tās būvniecības ieceres, kuras būs ierosinātas būvvaldē pirms 2025.gada 1.janvāra, varēs turpināt kā iesāktas un uz tām neattieksies obligāta būves informācijas modeļa izstrāde.

Vienlaikus EM norāda, ka būves informācijas modelis netiek iekļauts tās dokumentācijas sastāvā, kura ir jāiesniedz, ierosinot būvniecības lietu, līdz ar to prasība par būves informācijas modeļa izstrādi attiecas uz būvprojekta gala versiju, kas tiek iesniegta saskaņošanai būvvaldē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu