Pagrieziena punkts "Viņa ir dzīva? Nopietni... Viņa ir dzīva?!" Rutas brīnumainā izglābšanās pēc auto sadursmes ar meža zvēru (1)

CopyLinkedIn Draugiem X

Portāls TVNET sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) turpina projektu "Pagrieziena punkts", kas ietilpst direkcijas kampaņā "Laimē ceļojumu uz cietumu vai ievēro ātrumu". "Pagrieziena punkta" un CSDD kampaņas ietvaros vērsīsim uzmanību uz satiksmes drošību, ilustrējot ar cilvēku skarbo pieredzi. Piektajā epizodē savā stāstā dalījās Ruta, kura pirms 30 gadiem cieta smagā ceļu satiksmes negadījumā, vadītājam pārkāpjot atļauto ātrumu un saskrienoties ar stirnu. Ar sekām no avārijas Ruta sadzīvo vēl aizvien.

Projekta ietvaros apskatām dažādus satiksmes dalībniekus. Pirmajā epizodē runājām ar velosipēdistu Dāvi, otrajā sērijā savu skaudro pieredzi mums atklāja Ilgmārs, kuram nav autovadītāja apliecības. Ilgmārs ir cietis četrās avārijās, turklāt divas no tām ir bijušas ļoti smagas. Vienā no tām viņš zaudēja tēvu, bet otrā - bija liecinieks tam, kā labākais draugs triecienā tiek izmests no automašīnas. Savukārt trešajā epizodē bija stāsts par Alvi, kurš dzimis laimes krekliņā - par mata tiesu izglābās no iešanas bojā smagā avārijā. Un Jānis, kuram ļoti patīk braukt ar auto, taču bieži vien viņš brauc ātri un agresīvi, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, un ir bijis vainīgs vairākās avārijās.

"Meitene mašīnā kliedza: "Viņa ir mirusi!""

Ruta pirms 30 gadiem smagi cieta autoavārijā. Viņa sēdēja blakus vadītājam pasažiera vietā, kad, pārkāpjot noteikto braukšanas ātrumu, mašīna sadūrās ar stirnu. "Kā jau jaunieši, nevarējām nosēdēt uz vietas. Bija kaut kur jābrauc, kaut kas jāmeklē, kaut kur jābūt. Un šoferim bija jāparāda meitenei, kā vajag ātri braukt. Protams, nebija nekādu drošības siksnu un tika braukts pa lauku celiņiem Vidzemē ar mežonīgu ātrumu..." Ruta vēl aizvien ļoti labi atceras mašīnu, kurā piedzīvoja avāriju, - "Ford Eagle".

"Es zinu, ka mēs iznesāmies cauri Limbažiem tādā ātrumā, ka es pat neatpazinu, ka tie bija Limbaži!

Un tad vienā mirklī mašīnas vējstiklam priekšā ir stirna. Es vēl šodien atceros visus stirnas apmatojuma plankumus. Un tad es, protams, atslēdzos. Nākamajā brīdī es jau rāpos ārā no mašīnas pa logu, jo no filmām bija saskatīts, ka tūlīt tā mašīna var aizdegties vai sprāgt. Bet tur, kur es izrāpos, tur es arī pakritu, un man ļoti, ļoti paveicās, ka tajā brīdī garām brauca pienvedēja mašīna. Jauni cilvēki - vīrs ar savu sievu. Viņi mani ātri aizveda uz slimnīcu, jo tajos laikos nebija nekādu mobilo telefonu, nekā tāda."

Sieviete stāsta, ka šoferis brīnumainā kārtā palika dzīvs un viņam nekas nebija, taču Ruta slimnīcā tika nogādāta diezgan kritiskā stāvoklī. "Es atceros, ka gulēju slimnīcā un man apkārt vēl bija visi mašīnas stikli. Un pie manis brauca ciemos tuvinieki un draugi, kuri no gultas grāba ārā stiklus. Toreiz nebija tā pati labākā medicīniskā aprūpe."

Rutas izdzīvošana daudzus izbrīnīja, jo nelaimīgais "Ford Eagle" automobilis bija ne tikai saskrējies ar stirnu, bet arī ietriecies kokā, un no mašīnas pēc tam bija palikuši vien dzelži...

Pēdējo trīs gadu laikā auto sadursmēs ar uz ceļa izskrējušu meža zvēru gājuši bojā pieci cilvēki 

Portāls TVNET sazinājās ar Valsts policiju (VP), lai noskaidrotu situāciju uz Latvijas ceļiem, kā pēdējos trīs gados ir mainījies ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros ir bijis iesaistīts uz ceļa izskrējis meža dzīvnieks. "Aplūkojot pēdējo trīs gadu statistiku, negadījumu skaits, kuros iesaistīts dzīvnieks, vidēji ir līdzīgs," norāda VP sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Līna Bagdone.

No šī gada 1. janvāra līdz 18. septembrim VP statistika liecina, ka ceļu satiksmes negadījumos (CSNg), kuros ir iesaistīts meža zvērs, neviens nav gājis bojā, taču ir reģistrētas jau 272 avārijas. Vislielākais CSNg skaits reģistrēts tieši Latgales reģionā - 172, bet vismazākais reģistrēto sadursmju skaits ir Kurzemes reģionā - 3. Rīgas reģionā - 36; Vidzemē - 16; Zemgalē - 45 CSNg, kurus izraisījis uz ceļa izskrējis meža dzīvnieks.

Statistika pēdējos trīs gados (no 2020. gada līdz 2022. gadam) liecina, ka auto sadursmēs ar dzīvniekiem gājuši bojā pieci cilvēki.

2020. gadā kopsummā bijis 541 tāds negadījums, no kuriem lielākā daļa reģistrēta Latgalē - 312 sadursmes ar meža dzīvniekiem uz ceļa. 10 avārijās CSNg šoferis un/vai pasažieri cietuši, vienā gadījumā - smagi cietis.

2021. gadā tie bijuši 668 CSNg, kurus izraisījusi saskriešanās ar meža zvēru,  bet 2022. gadā - 594 sadursmes. Abos gados vislielākais reģistrēto CSNg skaits bijis tieši Latgales reģionā: 2021. gadā tie bija 433 gadījumi un 2022. gadā 384.

Kampaņa "Laimē ceļojumu uz cietumu vai ievēro ātrumu"

Ātruma pārsniegšana ir izplatītākais ceļu satiksmes noteikumu pārkāpums Latvijā, turklāt nepareiza ātruma izvēle ir lielākais cēlonis satiksmes negadījumu izraisīšanā. Pēdējos gados 43 – 47% no visiem bojā gājušajiem un vairāk nekā 50% no ievainotajiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir vieglo transportlīdzekļu vadītāji un pasažieri. Ātruma pārsniegšana, pārgalvība, agresīvs braukšanas stils un nerēķināšanās ar citiem satiksmes dalībniekiem ir daudzu traģēdiju iemesls.

Lai vērstu autovadītāju uzmanību uz nepieciešamību ievērot noteikto braukšanas ātrumu, CSDD īsteno sociālu kampaņu "Laimē ceļojumu uz cietumu vai ievēro ātrumu". Kampaņas ietvaros ar pārspīlējumu un ironiju tiek vērsta uzmanība uz ātruma neievērošanas bīstamību. Ātruma pārsniegšana ir kā ceļu loterija, kuras lozes var būt autobraucēju vai pasažieru nāve, sakropļojums vai citas smagas sekas.

Sociālā kampaņa tiks realizēta saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības plāna 2021.-2027. gadam paredzētajiem rīcības virzieniem ar mērķi sasniegt izvirzīto politikas plānošanas mērķi - 2030. gadā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaita samazinājums 50% apmērā pret 2020. gadu.

Sociālo kampaņu pret atļautā ātruma pārsniegšanu organizē CSDD sadarbībā ar Valsts policiju un partneriem - "Circle K", "CityBee", "ERGO" un "Mapon". Kampaņa tiek finansēta no CSDD un Ceļu satiksmes drošības padomes līdzekļiem - sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām, ko ceļu satiksmes negadījumu novēršanas pasākumu veikšanai apdrošināšanas sabiedrības katru ceturksni ieskaita biedrības "Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs" (LTAB) kontā.

Raksts tapis sadarbībā ar CSDD un Ceļu satiksmes drošības padomi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu