"Hamas" noliedz, ka Irānai un "Hezbollah" bijusi kāda loma iebrukumā Izraēlā (2)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" augsta amatpersona pirmdien paziņoja, ka Irānai un "Hezbollah" nebija nekādas lomas "Hamas" sestdien sāktajā iebrukumā Izraēlā, bet šie sabiedrotie "pievienosies kaujai, ja Gaza tiks pakļauta iznīcināšanas karam".

"Hamas" trimdas vadības loceklis Ali Barakehs runāja ar ziņu aģentūras "Associated Press" (AP) žurnālistiem savā Beirūtas birojā, kamēr Izraēla bombardēja Gazas joslu un solīja pilnīgi bloķēt šo "Hamas" pārvaldīto teritoriju.

Barakehs sacīja, ka sestdien sākto uzbrukumu izplānoja apmēram pusducis "Hamas" augstāko komandieru Gazas joslā un par šī uzbrukuma laiku iepriekš netika informēti pat grupējuma tuvākie sabiedrotie Irāna un Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hezbollah".

Viņš noliedza ziņas, ka Irānas drošības spēku amatpersonas pagājušajā nedēļā Beirūtā palīdzējušas izplānot šo uzbrukumu vai devušas atļauju tā rīkošanai.

"Tikai saujiņa "Hamas" komandieru zināja par nulles stundu," sacīja Barakehs.

Viņš piebilda, ka pagājušajā nedēļā Beirūtu neapmeklēja neviens "Hamas" centrālās pavēlniecības vai politbiroja loceklis.

Barakehs atzina, ka Irāna un "Hezbollah" pagātnē palīdzēja "Hamas", tomēr kopš 2014.gada Gazas kara "Hamas" pats ražojis savas raķetes un pats apmācījis savus kaujiniekus.

Viņš arī noliedza pieņēmumu, ka šis uzbrukums, kas ticis plānots vairāk nekā gadu, esot bijis ar mērķi izjaukt ASV centienus pārliecināt Saūda Arābiju normalizēt attiecības ar Izraēlu.

"Hamas" trimdas vadības loceklis sacīja, ka dzinulis šim uzbrukumam bija Izraēlas labējās valdības darbības pēdējā gada laikā, tostarp provokatīvas vizītes Jeruzalemes svētvietā un pastiprināts spiediens uz palestīniešu cietumniekiem. "Hamas" arī uzskatīja, ka Izraēla plānojusi nogalināt šī grupējuma galvenos līderus.

Barakehs sacīja, ka grupējums bijis pārsteigts par savas operācijas "Aksas vētra" panākumiem, jo gaidījis, ka Izraēla novērsīs vai ierobežos šo uzbrukumu.

"Mēs bijām pārsteigti par šo lielo sabrukumu. Mēs bijām plānojuši gūt kādus panākumus un sagrābt gūstekņus apmaiņai. Šī [Izraēlas] armija bija papīra tīģeris," sacīja "Hamas" trimdas vadības loceklis.

Viņa apgalvojumu, ka "Hamas" plānojis tikai nelielu operāciju, tomēr atspēko fakts, ka iebrukumā piedalījās ap 1000 kaujinieku, uzbrūkot Izraēlai no sauszemes, jūras un gaisa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu