Latvijā strauji audzis Krievijas graudu imports (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Kravas vilciens. Attēls ilustratīvs.
Kravas vilciens. Attēls ilustratīvs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šogad Latvijā strauji audzis graudu importa apjoms no Krievijas. Īpaši strauji pieaudzis kukurūzas imports, un Latvija šajā ziņā ir kļuvusi par Eiropas Savienības (ES) līderi. Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) šo situāciju raksturo kā nepieņemamu, vēsta portāls LSM.LV.

Eiropas Savienība noteikusi plašas sankcijas pret Krieviju, taču tās neietver lauksaimniecības produkcijas eksportu. Savukārt Ukrainas lauksaimniecības produkcijas eksports ir ievērojami apgrūtināts, jo Krievija bloķē Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām.

Pētījumi liecina, ka agresorvalsts izmanto šo situāciju savā labā. Piemēram, Krievijas kvieši šobrīd veido 24% no pasaules kviešu eksporta, salīdzinot ar 16% tirgus daļu pirms iebrukuma Ukrainā.

Valsts drošības dienests (VDD) oktobra sākumā LTV raidījumam "De facto" apliecināja, ka graudu un zirņu importa pieaugums no Krievijas ir piesaistījis tā uzmanību, taču netika sniegti plašāki komentāri par šo jautājumu.

Centrālā statistikas pārvalde atklājusi, ka šogad četri Latvijas uzņēmumi ir importējuši kukurūzu no Krievijas, pieci uzņēmumi ir ieveduši zirņus, un seši uzņēmumi ir iepirkuši eļļas raušus. Tomēr šo uzņēmumu nosaukumi netiek publiskoti.

"De facto" raidījums norādīja, ka, analizējot galveno lopbarības vairumtirgotāju datus, ir redzams, ka ārējās tirdzniecības statistikas tendences īpaši sakrīt ar apgrozījuma pieaugumu vienam no tirgotājiem - SIA "Avrora Baltic". Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā uzņēmuma apgrozījums bija 53 miljoni eiro, bet pagājušajā gadā tas paaugstinājās līdz gandrīz 180 miljoniem eiro. Šis uzņēmums līdz kara sākumam bija Krievijas uzņēmumu "Sentjabr" meitasuzņēmums. "Sentjabr" ir reģistrēts Ļipeckas apgabalā, aptuveni 400 kilometru attālumā no Ukrainas robežas.

ES dalībvalstis kopumā šogad pirmajos 8 mēnešos ir importējušas par 31% vairāk kviešu un kukurūzas no Krievijas, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu iepriekšējā gadā. Tas ir līdzvērtīgs 739 tūkstošu tonnu pieaugumam.

Šobrīd lielākās Krievijas graudu importētājas ES ir Latvija, Itālija un Grieķija, un visstraujākais pieaugums ir novērojams tieši Latvijā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu