Nepalaid garām: Tiešraidēs iespējams sekot līdzi foreļu nārstam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Strauta foreļu mazuļi, kuri tiks izlaisti Mergupē projekta "Miljons foreļu atgriešanās" laikā.
Strauta foreļu mazuļi, kuri tiks izlaisti Mergupē projekta "Miljons foreļu atgriešanās" laikā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiešraidēs iespējams sekot līdzi strauta foreļu nārstam Bērzenes upē, informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Uzņēmumā norāda, ka lai gan lielākoties zivju nārsts tiek saistīts ar pavasari, arī rudens lašveidīgajām zivīm, jeb lašiem, taimiņiem un strauta forelēm, ir ļoti svarīgs nārsta laiks. Gaisa un ūdens temperatūrai pazeminoties zem astoņiem grādiem, sākas šo zivju sugu aktivitāte, tādēļ upēs ir noteikts makšķerēšanas liegums.

Kā skaidro uzņēmumā, strauta foreles Latvijā nārsto oktobrī un novembrī, kad ūdens temperatūra 15-70 centimetru dziļumā pazeminās līdz aptuveni diviem līdz astoņiem grādiem. Savukārt kāpuri izšķiļas pavasarī. Bērzenē ir nārsta posmi, kur akmeņu krācītēs nārsto strauta foreles un taimiņi, bet šogad ir papildus izveidotas jaunas nārsta vietas.

"Latvenergo" pārstāvji atzīmē, ka gan zinātniskie dati, gan makšķernieku informācija liecina, ka Bērzenē ir stabila strauta foreles populācija. Savukārt strauta forele ir apliecinājums tam, ka upes vide ir kvalitatīva, jo zivij patīk ar skābekli bagātināts ūdens, kā arī smilšaina un oļaina grunts.

Vien laikus "Latvenergo" informē, ka nārsta laikā vides inspektori strādā pastiprinātā režīmā, lai sargātu aizsargājamo zivju populāciju. Lai zivju resursu uzraudzība un kontrole tiktu veikta nepārtraukti, vides inspektori aicina līdzdarboties iedzīvotājus un, dodoties pārgājienos un pastaigās, būt vērīgiem un ziņot par aizdomīgiem gadījumiem un iespējamo malu zvejniecību.

Tāpat uzņēmumā norāda, ka pastaigas un lašu vērošanas pārgājieni ir labs palīgs zivju sargāšanā. Uzvedoties klusi, cilvēku klātbūtne zivis netraucēs, bet šādu vērotāju klātbūtne var traucēt malu zvejniekiem un tādā veidā saudzēt lašus un taimiņus.

Tiešraides pieejama "Latvenergo" mājaslapā "latvenergo.lv/berzene".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu