“Nord Stream” spridzināšanā, iespējams, iesaistīts Ukrainas speciālo vienību komandieris (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Romāns Červinskis
Romāns Červinskis Foto: Ekrānuzņēmums

Pēc vairāk nekā gada joprojām nav skaidrs, kas Baltijas jūrā ir uzspridzinājis gāzes vadu “Nord Stream”. Galvenais jautājums joprojām ir par to, vai šajā lietā bija iesaistīta Maskava vai Kijiva. Nesen veikta izmeklēšana liecina, ka galvenā loma sprādziena sarīkošanā bijusi ukraiņu specvienības komandierim, vēsta žurnāls “Der Spiegel”.

Joprojām nav skaidrs, kas ir atbildīgs par uzbrukumu gāzes cauruļvadiem Baltijas jūrā. Tomēr “Der Spiegel” un “Washington Post” veiktā jaunā izmeklēšana liecina, ka uzbrukumos “Nord Stream” 2022. gada septembrī galvenā loma bijusi Ukrainas īpašo spēku komandierim. Drošības aprindās par uzbrukumu “koordinatoru” tiek dēvēts Romāns Červinskis, ilggadējs Ukrainas slepeno dienestu aģents. Viņš esot bijis atbildīgs par sabotāžas komandas loģistiku. Saskaņā ar ziņojumu Červinska vārds šajā kontekstā tiek minēts gan Ukrainas, gan starptautiskajās drošības aprindās.

Romāns Červinskis
Romāns Červinskis Foto: www.moscowtimes.ru

Aizdomās turamā sprādziena organizatora no Ukrainas drošības iestādēm vārds ir līdz šim skaidrākais pierādījums tam, ka gāzes cauruļvadus Baltijas jūrā uzspridzinājuši ukraiņu diversanti. Arī Vācijas kriminālpolicijas, Federālās policijas un ģenerālprokuratūras izmeklētāji ir apkopojuši daudzus pavedienus, kas ved uz Ukrainu. Drošības aprindās uzskata, ka ir grūti iedomājams, ka par šo sabotāžas operāciju nebūtu bijis informēts vismaz Ukrainas ģenerālštābs.

Starptautiskais pētījums liecina, ka Nīderlandes militārais izlūkdienests jau 2022. gada jūnijā nosūtīja brīdinājumu CIP. Tajā bija norādīts, ka uzbrukumu gatavo grupa, kas tieši atskaitās Ukrainas ģenerālštāba priekšniekam Valērijam Zalužnijam. Tiek apgalvots, ka 48 gadus vecais bijušais aģents Červinskis tajā laikā patiešām dienēja Ukrainas īpašo spēku brīvprātīgo vienībā.

Pēdas ved arī uz Maskavu

Saskaņā ar Vācijas izmeklētāju secinājumiem, gāzes vada spridzinātāji bija iznomājuši jahtu “Andromeda” un ar to, vairākās vietās piestājot krastā, devās uz gāzes vada spridzināšanas vietām Baltijas jūrā. Pēc tam ūdenslīdēji, iespējams, nogādāja sprāgstvielas uz jūras dibenā esošajiem cauruļvadiem. Jahtas kajītē uz galda vēlāk tika atrastas sprāgstvielu atliekas.

Vācu izmeklētāji uzskata, ka īpaša ukraiņu vienība izmantoja jahtu, lai uzspridzinātu cauruļvadus. Kuģi bija izīrējusi ceļojumu aģentūra no Varšavas, kas, kā tiek uzskatīts, ir saistīta ar Ukrainu. Tomēr RTL un n-tv veiktā izmeklēšana liecina, ka sabotāžas aktā bija iesaistīti arī krievi. Viena no uzņēmuma “Feeria Lwowa” dokumentos minētajām sievietēm ir krieviete Diāna B.

Diāna B.
Diāna B. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Viņa palīdzēja okupācijas spēkiem organizēt “vēlēšanas” pēc Krievijas veiktās Krimas pussalas aneksijas 2014. gadā. Saskaņā ar Polijas komercreģistra datiem šai sievietei pieder uzņēmums, kas, kā apgalvo Vācijas izmeklētāji, izīrēja jahtu “Andromeda”.

Diānai B. pieder 95% uzņēmuma “Feeria Lwowa” akciju. Izrakstos no Polijas komercreģistra par “Feeria Lwowa” ir redzams, ka Diānas B. norādītā dzīvesvietas adrese ir Kerčā, kas ir pilsēta Krimā, kuru kopš 2014. gada ir okupējusi Krievija. Uz Kerču šī sieviete kopā ar ģimeni ir pārcēlusies no Uzbekistānas 2001. gadā. Viņai nekad nevarēja būt Ukrainas pase, jo Ukraina neparedz dubultpilsonību. Kopš tā laika Diāna B. ir apprecējusies un pieņēmusi vīra uzvārdu, liecina RTL un n-tv veiktā izmeklēšana.

Jaunākajās 2023. gada jūnija fotogrāfijās, ko Diāna B. publicēja savos sociālo tīklu profilos, viņa redzama pie futbola stadiona Krasnodarā, Krievijā. Vai ukraiņu diversants varētu bez briesmām savai dzīvībai uzturēties Krievijā?

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Červinskis nonācis apcietinājumā par citu nodarījumu

Saskaņā ar “Der Spiegel” un “Washington Post” jauno ziņojumu Červinskis daudzus gadus bija Ukrainas slepeno dienestu SBU un GUR darbinieks, pat tad, kad SBU vēl atradās prokrieviskā prezidenta Viktora Janukoviča kontrolē, un viņam bija raksturīgas īpaši iespaidīgas darbības. Piemēram, 2019. gadā SBU ar Červinska palīdzību nolaupīja separātistu Vladimiru Zemahu, kurš, iespējams, bija iesaistīts Malaizijas pasažieru lidmašīnas “MH 17” notriekšanā virs Ukrainas austrumiem. Červinskis bija iesaistīts arī vairāku desmitu “Vagner” algotņu fiktīvā vervēšanā, kurus bija paredzēts nolaupīt un aizvest uz Ukrainu.

Tieši šī pēdējā, 2020.gadā īstenotā operācija sabojāja viņa karjeru, jo “Vagner” algotņu un aizdomās turēto kara noziedznieku ievilināšana Ukrainā cieta neveiksmi. “Vāgnergeita” kļuva par politisku skandālu Kijivā. Aģenti jutās nodoti. Červinskis stājās kameru priekšā un vainoja politisko vadību, kas atrodas ap prezidentu Volodimiru Zelenski.

48 gadus vecais vīrietis pašlaik nav uz brīvām kājām, bet gan atrodas apcietinājumā Kijivā. Červinski arestēja 2023. gada aprīlī. Viņš esot pārkāpis savas pilnvaras, mēģinot pārliecināt pārbēgt uz Ukrainu kādu Krievijas iznīcinātāja pilotu. Par šo nodarījumu viņam draud 12 gadi cietumā. Viņš pats šo tiesvedību raksturo kā politiski motivētu. Agrāk Červinskis skaļi kritizējis prezidentu Volodimiru Zelenski un viņa komandu. Atbildot uz “Der Spiegel” un “Washington Post” jautājumiem, Červinskis pats noliedza, ka būtu iesaistīts “Nord Stream” spridzināšanā. Ar sava advokāta starpniecību viņš paziņoja, ka šāda informācija ir “Krievijas propaganda”. Ukrainas prezidents Zelenskis jau iepriekš bija noliedzis Ukrainas līdzdalību gāzes vada spridzināšanā.

Uzbrukumi cauruļvadiem, caur kuriem gāze tika piegādāta tieši no Krievijas uz Vāciju, tika veikti 2022. gada septembrī. Pašlaik ir gandrīz droši zināms, ka sešu cilvēku komanda, ko veidoja ūdenslīdēji un sprāgstvielu speciālisti, nofraktēja buru jahtu “Andromeda” Rostokā, Vācijā, un devās īstenot operāciju, kas ilga gandrīz trīs nedēļas. Šajā laikā pagaidām nenoskaidrotie cilvēki izvietoja vairākus sprādzienbīstamus priekšmetus uz cauruļvadiem, kas atrodas Baltijas jūras dibenā, un uzspridzināja trīs no četrām caurulēm, kas veido “Nord Stream 1” un “Nord Stream 2”. Izmeklējošo žurnālistu komanda no “Der Spiegel” un Vācijas sabiedriskā raidorganizācija ZDF jūlijā nofraktēja to pašu jahtu, lai atkārtoti veiktu ceļojumu pa tās iepriekšējo maršrutu un padziļinātā izmeklēšanā savāktu pierādījumus (Dokumentālā filma: “Nord Stream” lieta. Pēdu meklēšana Baltijas jūrā).

Izmeklētāji ir pārliecināti, ka diversanti Ukrainā atradušies pirms un pēc uzbrukuma. Pieejamā tehniskā informācija norāda uz to.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu