Parakstīts līgums par zaļā ūdeņraža rūpnīcas būvniecību Ventspilī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Ventspils brīvostas pārvalde parakstījusi līgumu ar SIA "PurpleGreen Energy C", lai sāktu izpētes darbus zaļā ūdeņraža rūpnīcas būvniecībai Ventspilī, informē brīvostas pārstāvji.

Brīvostas pārstāvji norāda, ka līgums noslēgts ar uzņēmumu "PurpleGreen Energy C" par apbūves tiesības piešķiršanu desmit hektāru lielā zemes gabalā ar adresi "Zilgmes" un Mauru ceļš 73, kur uzņēmums plāno izbūvēt zaļā ūdeņraža rūpnīcu. Potenciāli rūpnīcā tiktu ražoti arī produkti, izmantojot zaļo ūdeņradi kā izejvielu.

Vienlaikus brīvostas pārstāvji skaidro, ka ar līguma noslēgšanu sākas padziļinātas izpētes process. Uzņēmums "PurpleGreen Energy C" vada sarunas ar starptautiskiem uzņēmumiem par saražoto produktu noieta tirgiem un eksportu, kā arī identificē potenciālās sadarbības iespējas ar esošajiem uzņēmumiem Ventspilī.

"Šobrīd Ventspils brīvostas pārvalde mērķtiecīgi attīsta atjaunīgās enerģijas klasteri Ventspilī, un zaļā ūdeņraža ražošana šajā dažādo aktivitāšu kompleksā ir viens no ļoti svarīgiem stūrakmeņiem," norāda Ventspils brīvostas pārvaldes pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs.

Tāpat brīvostas pārstāvji atzīmē, ka projekta realizācija būs nozīmīgs solis atjaunīgās enerģijas klastera attīstībā Ziemeļkurzemes reģionā, kas pavērs iespējas gan pētniecībai, gan citu uzņēmējdarbības projektu attīstībai nākotnē, kur būtiska nozīme būs tieši nākotnes enerģijas izmantošanai.

"Mēs saredzam lielu potenciālu Latvijai kļūt par atjaunīgās enerģijas eksporta valsti. Viens no piemērotākajiem veidiem, kā atjaunīgo enerģiju eksportēt, ir to pārvēršot atjaunīgo elektrību molekulu formā un tālāk šo enerģiju eksportēt, izmantojot jau esošo Ventspils brīvostas infrastruktūru, kā arī sadarbojoties ar Ventspilī strādājošiem uzņēmumiem - piemēram, e-metanola vai "zaļā" amonjaka formā," atzīmē "PurpleGreen Energy C" pārstāvis Māris Daniševskis.

Vienlaikus brīvostas pārstāvji atgādina, ka zaļais ūdeņradis tiek ražots, izmantojot tikai atjaunīgo elektrību un ūdeni. Tādējādi elektrolīzes procesā no ūdens tiek atdalīts ūdeņradis, papildinot, ka šāda projekta realizācija radīs jaunu nozari Latvijā, kurā tiek izmantotas modernas tehnoloģijas, lai ražotu eksporta produktus ar augstu pievienoto vērtību.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "PurpleGreen Energy C" kompānija reģistrēta 2022.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. SIA "PurpleGreen Energy C" vienīgais īpašnieks ir AS "PurpleGreen".

Jau ziņots, ka 2022.gadā Ventspils brīvostas pārvalde iestājās Latvijas Ūdeņraža aliansē un kopā ar vairāk nekā 20 nozares, zinātnes un ministriju pārstāvjiem parakstīja saprašanās memorandu, lai veicinātu spēcīgu un vienotu ūdeņraža ekosistēmas un attiecīgo tehnoloģiju attīstību Latvijā.

"Zaļā" ūdeņraža un tālāk e-metanola ražošanai tiek paredzēta nākotnes enerģijas loma ceļā uz atteikšanos no fosilajiem enerģijas avotiem un CO2 izmešu samazināšanu.

Tāpat vēstīts, ka Ventspils ostas termināļos pagājušajā gadā tika pārkrauti kopumā 14,746 miljoni tonnu kravu, kas ir par 33,1% vairāk nekā 2021.gadā, tostarp deviņos mēnešos ostā tika pārkrauti 10,5 miljoni tonnu kravu.

Pēc pārkrauto kravu apmēra Ventspils osta ir otra lielākā osta Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu