Polijas pārvadātāju sāktā Ukrainas blokāde Latvijas zivrūpniekiem radīs miljoniem eiro zaudējumus (20)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Polijas autopārvadātāju sāktā Ukrainas ekonomikas blokāde ir radījusi ārkārtas situāciju Latvijas pārtikas nozarē, tostarp Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumu eksporta apjoms samazināsies vismaz par 10 miljoniem eiro, ja situācija nemainīsies līdz gada beigām, ziņu medijam TVNET pavēstīja Latvijas Zivrūpnieku asociācijā. 

Nozare gaida aktīvu Ārlietu un Ekonomikas ministrijas rīcību, lai novērstu dramatisku eksporta un nodokļu ieņēmumu kritumu. Tostarp Latvijas zivrūpniecības nozares pārstāvji aicina Latvijas atbildīgās institūcijas nekavējoties iesaistīties situācijas risināšanā, sākot sarunas ar Polijas atbildīgajiem dienestiem un novēršot tālāku kaitējumu Latvijai tik nozīmīgai tautsaimniecības nozarei.

Zivrūpnieku asociācijas vadītājs Jānis Endele uzsver, ka situācija tiešām ir ārkārtēja.

"Latvijas uzņēmumiem, kuri, neskatoties uz karu, aktīvi turpināja sadarboties ar Ukrainu, viss bizness draud pilnībā apstāties. Polijas autopārvadātāju aktivitātes pie Ukrainas un Polijas robežas līdzinās visas Ukrainas ekonomiskai blokādei, savukārt Latvijas atbildīgo institūciju pārstāvji pagaidām par to neizrāda nekādu interesi," sašutumu pauž Endele. 

Zivrūpnieki sagaida, ka gan Ekonomikas, gan Ārlietu ministrija aktīvi iesaistīsies ārkārtas situācijas novēršanā, kā arī sniegs informāciju par to, kas tiek un tiks darīts.

"Nepieciešama rīcība, vēršoties gan pie Polijas, gan Eiropas Savienības atbildīgajiem dienestiem un institūcijām. Labprāt saņemtu informāciju, kas jau šobrīd tiek darīts un kādi pirmie soļi ir sperti, lai novērstu sagaidāmo Latvijas pārtikas eksporta un līdz ar to arī plānoto nodokļu ieņēmumu kritumu," pauž asociācijas vadītājs.

Jau vēstīts, ka Polijas auto pārvadātāji sākuši protesta akciju, bloķējot kravas transporta kustību vairākos robežpunktos ar Ukrainu. Protesta akcijas organizētāji pieprasa atcelt ES atviegloto kārtību Ukrainas pārvadātājiem. Izveidojušās garas rindas gan iebraukšanai Ukrainā, gan atgriežoties no Ukrainas ES. Ukrainas pusē robežas šķērsošanu gaida vidēji 1,5 tūkstoši kravas automašīnu. Atsevišķi pārvadātāji gaida pat divas nedēļas, lai šķērsotu robežu.

Latvijas Zivrūpnieku asociācija apvieno 13 vadošos zivju pārstrādes uzņēmumus, kuru kopējais pārdošanas apjoms 2022. gadā pārsniedza 222 miljonus eiro. Tostarp vairāk nekā 85% veidoja eksports.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu