Konflikti un problēmas ar valūtām arvien biežāk traucē Krievijai pārdot savu naftu "draudzīgajām valstīm" (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pēc sankciju ieviešanas pret Krievijas naftu Maskava arvien biežāk saskaras ar problēmām, ko rada trūkumi norēķinos ar ārvalstu valūtu. Īstermiņā risinājuma šai problēmai nav, vēsta “Reuters”.

Tiek norādīts, ka ASV dolārs vairākas desmitgades ir bijusi starptautiskās naftas tirdzniecības valūta, bet mēģinājumi atrast alternatīvas ir saskārušies ar problēmām konvertācijā, kā arī ar dažādiem politiskiem šķēršļiem.

Problēmas saasinājušās, kad jūlijā Indija, kas kļuva par lielāko Krievijas naftas pircēju, uzstāja uz norēķiniem rūpijās. Tieši šī iemesla dēļ draudēja izjukt vairāki iepriekš noslēgtie darījumi.

“Krievijas piegādātāji nespēj noslēgt darījumus Indijas rūpijās, jo Krievijas Centrālā banka neoficiāli izteikusi brīdinājumus, ka tā nepieņems šo valūtu,” teikts ziņojumā.

“Reuters” norāda, ka Krievijas Centrālajā bankā atsakās pieņemt peļņu nekonvertējamā valūtā, kam ārpus Indijas robežām ir maza nominālā vērtība.

Turklāt – augusta vidū divas lielas Krievijas naftas kompānijas draudējušas pārvirzīt desmit naftas kuģus no Indijas uz citiem galamērķiem. Īslaicīgu konflikta risinājumu, kas saistīts ar Indijas prasībām, palīdzēja rast naftas apmaksa, kombinējot Ķīnas juaņu, Honkongas dolāru un AAE dirhāmu, kuri ir piesaistīti ASV dolāram.

Pašlaik joprojām ir lielas problēmas atrast dzīvotspējīgu alternatīvu ASV dolāram, un šīs problēmas skar pircējus Āfrikā, Ķīnā un Turcijā, kas kļuvušas par lielākajiem Krievijas naftas pircējiem.

Lielākā problēma gan skar Indiju, kas iegādājas 60% Krievijas naftas, kas tiek piegādātas pa jūras ceļiem. Tā ir arī lielākā Krievijas naftas pircēja, apsteidzot Ķīnu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu