Krievijā teju 10 miljoni cilvēku var tikt atzīti par bankrotējušiem (1)

TVNET | FINANCENET
Foto: AP/Scanpix

Krievijas iedzīvotāju skaits, kuri kavējuši kredītus un aizņēmumus 90 dienas vai ilgāk, tādējādi tuvojoties maksātnespējai, novembrī sasniedzis 9,79 miljonus. Gada laikā šādu cilvēku skaits palielinājies par 11%, bet kopējais parādsaistību apjoms ir 6,33 triljoni rubļu (65,4 miljardi eiro), vēsta “Kommersant”.

Ņemot vērā jaunākos Centrālās bankas datus par 2023. gada pirmo pusgadu, kopējais aizņēmēju skaits Krievijas bankās bija 47 miljoni cilvēku (kas ir par diviem miljoniem vairāk nekā 2022. gada beigās). Tādējādi bankrota draudi pastāv 20% no kopējā aizņēmēju skaita.

Pēc Vienotā federālā bankrota pieteikumu reģistra datiem, 96,6% gadījumu privātpersonas pašas iniciē maksātnespējas procesus. 3,1% gadījumu tas tiek darīts pēc kreditoru prasības, bet 0,4% gadījumu maksātnespējas procesu iniciē Federālais nodokļu dienests.

“Faktiski 90% pilsoņu, kuri iesnieguši maksātnespējas pieteikumu, tiek atzīti par bankrotējušiem. 2023. gada pirmo deviņu mēnešu laikā šādu iesniegumu skaits bija ap 250 000, un visticamāk, līdz gada beigām šis rādītājs sasniegs 300 000,” norāda “Novator Legal Group” pārstāvis Vjačeslavs Kosakovs.

Ar bankrotu visbiežāk saskaras mikrofinansēšanas un patēriņa kredītu ņēmēji, norāda tirgus dalībnieki. Kreditori pašlaik cenšas pārdot problemātiskos parādus, jo aizņēmēji arvien biežāk tiek atzīti par maksātnespējīgiem, bet kredītu piedzinēji izvēlas portfeļus ar zemu potenciālā bankrota līmeni.

Bankas gan neprognozē, ka bankrotu skaits palielināsies. Bankām bankrotu skaita pieaugums ir atkarīgs no kredītportfeļa kvalitātes un tā nodrošinājuma (ķīlām, hipotēkas un tamlīdzīgi). Visbiežāk ar bankrota procesa palīdzību bankas atgūst ap 9% izsniegto aizdevumu, skaidro “Rosbank” pārstāvis Jevgeņijs Seņkovskis.

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu