Vienā no senākajām koka ēkām Bauskas vecpilsētā veikti avārijas stāvokļa novēršanas darbi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: bauskasnovads.lv

Vienā no senākajām koka ēkām Bauskas vecpilsētā - Dreņģeru iebraucamajā sētā - veikti avārijas stāvokļa novēršanas darbi, informē vietvara. 

2020.gadā, konsultējoties ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, pašvaldība pārņēma ēku savā īpašumā. Pašvaldība veica īpašuma tehnisko apsekošanu, uzmērīšanas darbus ar 3D lāzerskenēšanas un fotogrammetrijas metodi, un tika konstatēts, ka ēka ir ļoti sliktā, pirmsavārijas stāvoklī.

Lai novērstu ēkas tehniskā stāvokļa pasliktināšanos, Bauskas novada pašvaldība izstrādāja avārijas stāvokļa novēršanas skiču projektu.

Darbu gaitā veikta ēkas nesošo sienu stabilizācija, izveidojot savilces ārpusē un pagaidu koka atbalsta rāmjus iekšpusē, bojātie pārsegumi atbalstīti uz pagaidu rāmju konstrukcijām, jumta konstrukcija papildināta un nostiprināta ar atgāžņiem, nostiprinātas nestabilās jumta seguma šīfera loksnes un vietas, kur segums zudis, nosegtas ar pagaidu segumu.

Dreņģeru iebraucamā sēta ir viena no senākajām koka ēkām Bauskas vecpilsētā, vēsturisko koka apbūvi raksturojoša ēka ar augstu autentiskuma pakāpi un kultūrvēsturisko vērtību. Senākais tās korpuss gar Plūdoņa ielu celts 1787.-1788.gadā, 19.gs.sākumā būvēts pagalma korpuss ar kolonādi, un 19.gs.beigās - korpuss gar Kalna ielu.

Ēka ir saglabājusi savu vēsturisko apjomu, daļēji - plānojumu, konstrukcijas, vērtīgas vēsturiskās apdares detaļas un būvgaldniecības izstrādājumus.

Projekta realizācijai tika saņemts finansējums 12 000 eiro no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras pieminekļu izpētes, restaurācijas un glābšanas programmas līdzekļiem. Pašvaldības līdzfinansējums projekta realizācijai bija 12 177 eiro. Darbus veica SIA "Kaskāde būve".

"Kaskāde būve" pieder Ērikam Pažemeckam, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 0,7 miljoni eiro, bet peļņa - 664 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu