Krievijas uzņēmumu ienākumu līmenis sarucis uz pusi (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas kompāniju ieņēmumi šī gada pirmajā pusgadā sarukuši uz pusi. 2023. gada janvārī – jūnijā Krievijas uzņēmumi nopelnīja 342,2 triljonus rubļu (3,45 triljonus eiro), salīdzinot ar 694 triljoniem 2022. gada pirmajā pusgadā, liecina analītiskā portāla FNS dati.

It īpaši tiek izceltas lielākās kompānijas, kuras šī gada pirmo deviņu mēnešu laikā zaudējušas ievērojamu daļu peļņas. Tā, piemēram, “Gazprom” zaudējusi 36% peļņas, “Rosneft” – 8%, “Lukoil” 12%, “Uralkali” 26%,, “Akron” – 34%, “Inter RAO” – 43%, “FosAgro” – 28% un “Rusal” – 17%.

Par peļņas pieaugumu ziņojusi tikai “X5 Group” – tā pirmajā pusgadā nopelnījusi par 17,3% vairāk nekā pērn.

Arī Krievijas Bankas finanšu stabilitātes atskaitē teikts par lielāko eksportētāju peļņas samazināšanos. Naftas un gāzes eksportētājiem jārēķinās ar vismaz 40% peļņas sarukumu.

Pirmais iemesls ir zemā naftas cena, un otrais iemesls – 2022. gada augstā bāzes procentu likme, kā rezultātā strauji pieauga biznesa izdevumi.

Ienākumus ietekmējušas arī sankcijas, kā rezultātā sagruvušas vairākas labi iestrādātas loģistikas ķēdes, kā arī ražošanas procesu pārkārtošanās. Maz ticams, ka līdz gada beigām uzņēmumu peļņas rādītāji atgriezīsies līdz iepriekšējo gadu rādītājiem. Pēc ekspertu teiktā, ģeopolitiskā situācija un naftas cenu līmenis turpina nopietni ietekmēt Krievijas ekonomiku, un ar to būs jārēķinās vēl vairākus gadus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu