"Latraps" sev daļēji piederošam uzņēmumam pieprasa pārtraukt Krievijas izcelsmes produkcijas pārkraušanu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Frolova_Elena/Shutterstock

Latvijas lauksaimnieku kooperatīvs "Latraps" kā pastarpināts uzņēmuma SIA "Alpha Osta" kapitāla daļu turētājs ir pieprasījis tam pārtraukt Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes lauksaimniecības produkcijas pārkraušanu, ziņu mediju TVNET informē kooperatīva pārstāvji.

Kooperatīvs aicina lēmumu pieņēmējus formulēt un ieviest vienotu, sabiedrības interesēm un vērtībām atbilstošu un tirgus dalībniekiem saistošu lauksaimniecības izejvielu un produkcijas tirdzniecības tiesisko regulējumu.

"Pašreiz esošā situācija šķeļ Eiropas vienotību pārtikas un lauksaimniecības nozarēs, savukārt Latvijai tik svarīga nozare – transports un loģistika - var kļūt par biznesa ētikas "krēslas zonu", izstumjot no tās godprātīgākos tirgus dalībniekus," paziņojumā medijiem norāda "Latraps" pārstāvji.

Kooperatīvs informē, ka līdz mirklim, kad stāsies spēkā atjaunots lauksaimniecības izejvielu un produkcijas tirdzniecības tiesiskais regulējums, "Latraps" kā pastarpināts uzņēmuma SIA "Alpha Osta" kapitāla daļu turētājs ir pieprasījis šim uzņēmumam pārtraukt Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes lauksaimniecības produkcijas pārkraušanu.

Savukārt kompānijai SIA "ASNS Investment" (caur kuru "Latraps" pieder puse SIA "Alpha Osta" kapitāldaļu) uzticēts veikt ārēju, neatkarīgu SIA "Alpha Osta" saimnieciskās darbības atbilstības pārbaudi.

"Latraps" aicina arī pārējos tirdzniecības un transporta un loģistikas nozares pārstāvjus, tajā skaitā valsts iestādes, publisko kapitāldaļu uzņēmumus, pakalpojuma sniedzējus un ikvienu citu atteikties no saimnieciskās sadarbības, kuras rezultātā agresorvalstu lauksaimniecības izejvielas un produkcija nonāk Latvijā. 

Tāpat kooperatīvs nosūtījis atklātu vēstuli ministrijām un lēmuma pieņēmējiem, informējot, ka iestājas par aizliegumu Eiropas Savienības iekšējā tirgū importēt Krievijas izcelsmes lauksaimniecības izejvielas un produkciju. "Latraps" arī aicina pastiprināt prasības Krievijas izcelsmes graudu tranzītam uz trešajām valstīm, lai pilnībā izslēgtu noziedzīgi iegūtas lauksaimniecības produkcijas nonākšanu globālajā tirgū un ierobežotu pārtikas militarizēšanu un izmantošanu agresorvalstu "maigās varas" un ietekmes īstenošanai.

"Kooperatīvs ar nožēlu secina, ka šobrīd strikti administrētās normatīvo aktu prasības starptautisko sankciju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas* finansēšanas novēršanas jomās diemžēl nenodrošina ne Latvijas sabiedrības, ne "Latraps" kā viena no SIA "Alpha Osta" dalībniekiem drošību no citu tirgus dalībnieku puses pārsvara," teikts paziņojumā. 

"Latraps" valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks uzsver, ka kooperatīvs savu izvēli izdarīja jau kara sākumā un turpina to apliecināt ar darbiem. "Šobrīd sagaidām izlēmīgu un Latvijas zemnieku intereses aizstāvošu rīcību arī nacionālā un starptautiskā līmenī no Latvijas valdības pārstāvju puses," pauž Strīpnieks.

Kooperatīva pārstāvji arī atzīmē, ka uzņēmuma vērtības un no tām izrietošā biznesa ētika vienmēr ir bijusi tā biznesa stratēģijas neatņemama sastāvdaļa. "Kopš Krievijas noziedzīgā uzbrukuma Ukrainai "Latraps" ir skaidri un nepārprotami paudis un realizējis savu atbalstu Ukrainas valstij un tautai tās cīņā ar agresoru. "Latraps" ir lepns, ka kopš pirmajām kara dienām ir pilnībā atteicies no kādreiz vitāli svarīgām Krievijā ražotām izejvielām un, nerēķinot finansiālo izdevīgumu, meklējis un atradis to alternatīvas civilizētajā pasaules daļā. Kooperatīvs sagaida, ka līdzīgi ētikas principi tiks ievēroti ikvienā darbības sfērā, kurā ir pārstāvēts "Latraps", tai skaitā uzņēmumos, kuros "Latraps" ir kapitāldaļas."

Vienlaikus kooperatīva pārstāvji atzīst, ka diemžēl starptautiskajā, tai skaitā Eiropas Savienības, kā arī nacionālajā politiskajā telpā dažkārt vērojamas nekonsekventas, sabiedrībā neakceptētas, brīžiem pretrunīgas un tulkojamas pozīcijas, jo īpaši par lauksaimniecības izejvielu un produkcijas kustību globālajos tirgos, kas tieši skar lauksaimniecības un loģistikas nozares.

Firmas.lv informācija liecina, ka SIA "Alpha Osta" reģistrēta 2003. gadā, un tās pamatkapitāls ir 735 715 eiro. Kā uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir norādīti Igors Pedo un Anatolijs Krasjukovs. 25% SIA "Alpha Osta" kapitāldaļu pieder Pedo, vēl 25% – Kipras uzņēmumam "Rokryma Limited", kura īpašnieks ir Krasjukovs, bet 50% - SIA "ASNS Investment", kurš pieder kooperatīvam "Latraps".

2022. gadā SIA "Alpha Osta" strādājusi ar 6,97 miljonu eiro apgrozījumu un 1,11 miljonu eiro peļņu. 

Uzņēmuma gada pārskatā par 2022. gadu norādīts, ka pasaules valstis ir vērsušas finanšu un ekonomiskas sankcijas pret Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku, un uzņēmuma vadība ir veikusi esošo klientu un piegādātāju izvērtēšanu saistībā ar noteiktajiem sankciju ierobežojumiem. 

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta datiem caur Latvijas robežkontroles punktiem šogad 11 mēnešos Eiropas Savienībā ievestas 382 808 tonnas pārtikas graudaugu no Krievijas, tostarp novembrī ievestas 61 894 tonnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu