Noraida opozīcijas priekšlikumus par apjomīgu līdzekļu piešķiršanu veselības aprūpei

TVNET/LETA
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien, 4. decembrī, noraidīja virkni opozīcijas priekšlikumu par apjomīgu līdzekļu piešķiršanu veselības aprūpei.

Komisija neatbalstīja Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumu pārdalīt 107 miljonus eiro veselības aprūpes pakalpojumu tarifu indeksācijai stacionāriem pakalpojumiem.

Tāpat netika atbalstīts "Apvienotā saraksta" (AS) priekšlikums piešķirt 74,4 miljonus eiro, lai nodrošinātu resursu laicīgu pieejamību un plānošanas iespējamību nozares pārvaldībai algām un cilvēkresursiem, tai skaitā, atbalstam veselības jomas darbaspēka izglītībai un medicīnas izglītības sistēmas kapacitātes stiprināšanai.

Deputātu atbalstu neguva frakcijas "Stabilitātei!" priekšlikums piešķirt 70 miljonus eiro darba samaksas pieaugumam ārstniecības personām, NA priekšlikums piešķirt 61,3 miljonus eiro finansējuma palielinājumam onkoloģijas pacientu veselības uzlabošanai, kā arī "Stabilitātei!" priekšlikumi piešķirt 45 miljonus eiro un 10 miljonus eiro finansējuma palielinājumam onkoloģijas nozarei. Atbalstu neguva arī deputātes Glorijas Grevcovas priekšlikums piešķirt 30 miljonus eiro onkoloģijas pacientu aprūpei.

Tāpat komisijas atbalstu neguva AS priekšlikums piešķirt 12,4 miljonus eiro mātes un bērna veselības uzlabošanai, tai skaitā zobārstniecības pakalpojumu pilnveidošanai bērniem. Netika atbalstīts arī NA priekšlikums piešķirt 10,7 miljonus eiro mātes un bērna veselības uzlabošanai.

Deputātu atbalstu neguva arī "Stabilitātei!" priekšlikums piešķirt 30 miljonus eiro, lai piešķirtu finansējumu kompensējamo zāļu un medicīnas ierīču pieejamības nodrošināšanai, un pārdalīt 30 miljonus eiro, lai segtu izmaksas, kas skar onkoloģiskās zāles pacientiem.

Budžeta komisijas atbalstu neguva vēl vairāki opozīcijas partiju un deputātu priekšlikumi par vairākiem desmitiem miljonu eiro, kas paredzēja papildu līdzekļus veselības aprūpei, piemēram, AS priekšlikums onkoloģijai piešķirt 30 miljonus eiro un 21 miljonu eiro - onkoloģijas zāļu kompensēšanai, kā arī "Stabilitātei!" priekšlikums piešķirt 120 miljonus eiro finansējumam 2024.gada valsts budžetā diabēta pacientu ārstēšanas vajadzībām, katram pacientam papildus paredzot 100 eiro mēnesī.

Komisija pirmdien turpināja skatīt 2024.gada valsts budžeta likumprojektam uz otro, galīgo, lasījumu iesniegtos priekšlikumus. Par šiem rosinājumiem šonedēļ vēl būs jābalso Saeimai.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Ministru kabinets noraidīja 288 Saeimas opozīcijas deputātu iesniegtos priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta otrajam lasījumam Saeimā.

Kopā tika saņemti 289 Saeimas deputātu priekšlikumi par līdzekļu pārdali, kuros kopējā pārdalāmā summa 2024.gadam sasniedza 5,1 miljardu eiro.

Valdība atbalstīja tikai Saeimas priekšsēdētājas Daigas Mieriņas (ZZS) priekšlikumu par 150 000 eiro samazināt Saeimas izdevumus 2024.gadā.

Savukārt nozaru ministrijas ir iesniegušas priekšlikumus, kuri atbilst valdībā lemtajam un nerada negatīvu ietekmi uz valsts budžetu. Visiem priekšlikumiem ir kompensējošie pasākumi, piemēram, nozaru ministriju iekšējās pārdales vai papildu ieņēmumi. Tāpat tika iesniegti priekšlikumi tehniskajiem precizējumiem nākamā gada valsts budžeta vai pavadošajos likumprojektos.

Plānots, ka likumprojektu par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam otrajā, galīgajā, lasījumā Saeima sāks skatīt 7.decembrī.

Svarīgākais
Uz augšu