Saeima šodien galīgajā lasījumā sāks skatīt nākamā gada valsts budžeta likumprojektu. Ir lietas, kas nemainās, – lai gan līdzekļu ne tuvu nav tik daudz, lai apmierinātu visas vajadzības, priekšlikumu jūrā, kā ierasts, var atrast visai interesantus ierosinājumus. Tā vien šķiet, ka deputātu ieskatā budžeta programma "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir bezizmēra naudas maiss, no kura tik grābt un grābt. Tomēr nākamajā gadā jauna naudas lāde dažu ieskatā varētu būt iecerētie papildu nodokļu ieņēmumi no bankām.

Ceru piedzīvot gadu, kad attiecībā uz Latvijas valsts budžetu nebūs jāraksta "taču naudas ir tik, cik ir", tomēr 2024. gads ar to neizcelsies. Līdz ar to nav pārsteigums, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2. lasījumam ir atbalstījusi tikai Ministru kabineta iesniegtos priekšlikumus un dažus savus.

Tas nebūt nenozīmē, ka visi pārējie deputātu iesniegtie priekšlikumi ir absolūts stulbums un potenciāli nejēdzīga naudas izšķērdēšana. Skaidrs, ka sasāpējušu vajadzību ir ļoti daudz, tomēr, vienlaikus apzinoties, cik liela ir fiskālā telpa un kādas ir valsts prioritātes, rodas jautājums, kāda velna pēc atsevišķi priekšlikumi vispār iesniegti. Jāpiebilst, lai gan turpmāk minētie – gan apšaubāmie, gan varbūt vienkārši nelaikā (vai caur "nepareizo" partiju) iesniegtie – priekšlikumi komisijā nav atbalstīti, teorētiski Saeima vēl var lemt par labu tiem. Vai kādam tomēr paveiksies tikt pie negaidītas miljonu piešprices?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X