Latvija plāno pagarināt karavīru dalību misijā pret "Daesh" līdz 2026. gadam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija sagatavojusi valdības un parlamenta lēmuma projektus, kas paredz pagarināt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību pret teroristisko organizāciju "Daesh" vērstajā starptautiskās koalīcijas militārajā operācijā "Inherent Resolve" uz laiku līdz 2026.gada 1.februārim.

Starptautiskās koalīcijas operācijas kopējais operācijas rajons ir plašāks nekā tikai Irākas teritorija, un operācijas štābi, no kuriem šī operācija tiek plānota un vadīta. ir izvietoti arī ārpus Irākas teritorijas, tai skaitā arī Arifdžanas bāzē Kuveitā.

Šī ir stratēģiski ļoti nozīmīga bāze operācijas īstenošanai, līdz ar ko NBS savu uzdevumu īstenošanai nepieciešams darboties arī Kuveitas teritorijā. Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Ārlietu ministriju veic nepieciešamās sarunas ar Kuveitu par diplomātisko jautājumu, konkrēti NBS statusa Kuveitas teritorijā, sakārtošanu.

Latvija operācijā līdz šim piedalījās ar štāba virsniekiem, kuri savas dienesta gaitas pildīja ASV gaisa spēku bāzē Erbilā, Irākā.

Arī turpmāk Aizsardzības ministrija NBS dalību operācijā plāno līdzšinējā apmērā - līdz 30 karavīriem, kuri savus dienesta pienākumus pildītu operācijas rajonā, ģeogrāfiskajā tvērumā iekļaujot Irākas vai Kuveitas teritorijas.

Pašlaik Latvijas misijā piedalās ar vienu štāba virsnieku, kurš pilda misijas uzdevumu militārajā štābā Ērbilā, Irākā. NBS kontingenta uzdevumi būs atbilstoši operācijas uzdevumiem, mērķiem un operacionālajam vajadzībām, ņemot vērā, ka operācija fokusējas uz apmācības, padomdošanas, atbalsta un izlūkinformācijas apmaiņas uzdevumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu