Slovākijā protestē pret Fico valdību

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Slovākijas premjerministrs Roberts Fico
Slovākijas premjerministrs Roberts Fico Foto: AFP/SCANPIX

Vairāki tūkstoši cilvēku ceturtdien izgāja Bratislavas ielās, lai protestētu pret Roberta Fico vadīto Slovākijas jauno valdību.

Galvenā tēma protesta akcijā, kuru opozīcijas partijas sarīkoja iepretī valdības ēkai, bija valdības iecere likvidēt Īpašo prokuratūras biroju (USP), kas izmeklē organizēto noziedzību un politiskos noziegumu.

Kā ziņots, valdība trešdien nolēma likvidēt USP, jo tā esot pārāk "politizēta".

Opozīcija brīdina, ka tas apdraudot likuma varu, un apsūdz valdību mēģinājumos piesegt korupcijas noziegumus, kas pastrādāti Fico vadīto iepriekšējo valdību laikā.

Valdības ieceri kritizē arī prezidente Zuzana Čaputova.

Prezidente varētu uzlikt likumprojektam veto vai apstrīdēt izmaiņas Konstitucionālajā tiesā, taču valdošā koalīcija, kuru veido Fico pārstāvētā kreisi populistiskā partija "Smer", nedaudz mērenākā kreiso populistu partija "Hlas" ("Balss") un prokrieviskā Slovāku Nacionālā partija (SNS), ar vienkāršu balsu vairākumu var pārvarēt viņas veto.

Tikmēr ģenerālprokuratūra jau paziņojusi, ka iecere likvidēt UPS esot "atbilstoša konstitūcijai".

Fico jau savlaicīgi par savu ieceri informējis arī Eiropas Komisiju (EK), lai kliedētu jebkādus iespējamos iebildumus no Briseles puses.

UPS primārais uzdevums ir cīņa ar organizētās noziedzības bandām, taču tā pilnvarās ietilpst arī augstākā līmeņa korupcijas lietu izmeklēšana.

Pēc tam, kad 2020.gada vēlēšanās uzvarēja liberāli konservatīvā Fico pretinieku koalīcija, tā nomainīja UPS vadību, izmantojot pretrunīgi vērtētus likuma grozījumus.

Par UPS vadītāju kļuva bijušais politiķis, kas savulaik tika organizējis protestus pie Fico privātās rezidences.

Tagad valdība viņu apsūdz centienos iznīcināt Fico un viņa vadīto partiju "Smer", laikā, kad tā atradās opozīcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu