Irānā sākta tiesas prāva pret zviedru diplomātu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Johans Floderuss tiesas prāvā Irānā.
Johans Floderuss tiesas prāvā Irānā. Foto: AMIR ABBAS GHASEMI/EPA

Irānā sākta tiesas prāva pret Eiropas Savienības (ES) darbinieku no Zviedrijas, kuru Irānas režīms apsūdzējis spiegošanā Izraēlas labā.

33 gadus vecais Johans Floderuss tika aizturēts Teherānas lidostā 2022.gada aprīlī. Viņš bija devies privātā braucienā uz Irānu. Kopš tā laika viņš ieslodzīts bēdīgi slavenajā Irānas Evinas cietumā. Tiesas prāva sākās sestdien.

"Nav nekāda pamata aizturēt Johanu Floderusu, nemaz nerunājot par viņa tiesāšanu. Gan Zviedrija, gan ES to ir nepārprotami paziņojušas Irānas pārstāvjiem," paziņoja Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Bilstrems.

Bilstrems norādīja, ka Zviedrijas amatpersonas "ļoti intensīvi strādā, lai nodrošinātu Johana Floderusa atbrīvošanu", un tās nepadosies, kamēr viņš netiks atbrīvots.

Arī ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels uzsvēra, ka kopš 2022.gada ieslodzījumā esošais Johans Floderuss ir nevainīgs, un aicināja viņu nekavējoties atbrīvot.

Saskaņā ar ES sniegto informāciju Floderuss bija ES ārlietu dienesta komandas loceklis, kas atbildīgs par Afganistānu. Iepriekš viņš strādāja ES iekšlietu komisāres Ilvas Jūhansones komandā.

Irānas slepenais dienests pirmo reizi apstiprināja Floderusa aizturēšanu 2022.gada vasarā, taču toriz nesniedza nekādu informāciju par viņa identitāti. Teherāna tikai norādīja, ka persona tika aizturēta apsūdzībās par spiegošanu pēc tam, kad vairākkārt bija apmeklējusi šo valsti tūrista statusā. Sākotnēji nebija zināmas arī konkrētās apsūdzības šajā lietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu