PSRS labākajās tradīcijās: Krievijas reģionā jāstāv rindā vairākas stundas, lai nopirktu olas (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Belgorodas apgabala varasiestādes ierobežojušas olu pārdošanu iknedēļas tirdziņos. Tagad katram reģiona iedzīvotājam pienākas ne vairāk kā 20 olas, paziņojusi reģiona gubernatora vietniece Jūlija Šedrina.

Pēc viņas vārdiem, pārtikas produktu iepirkšana tirdziņos, kas notiek uz vienas no Belgorodas galvenajām ielām, ļauj būtiski ieekonomēt, jo “ražotāji tiekas aci pret aci ar pircējiem”.

“Belgorodas iedzīvotāji vienmēr ir aktīvi iepirkušies šādos tirdziņos, taču pēdējā laikā novērojam, ka cilvēki iepērk simtiem olu. Tieši tādēļ, lai olas tiktu visiem interesentiem, pieņemts lēmums noteikt limitu – vienai personai pienākas līdz 20 olām,” norādīja Šedrina.

Pagājušajā nedēļā novērots, ka “uzņēmīgi pilsoņi” ieradās tirdziņā ar visu ģimeni, lai iegādātos pēc iespējas vairāk olu. Tādēļ radās ļoti garas rindas, un lai tiktu pie olām, atsevišķos brīžos nācies stāvēt rindā pat vairākas stundas.

Šedrina norāda, ka situācija ar olu piegādēm ir stabila, tādēļ par deficītu pagaidām nav. Amatpersona gan aicinājusi neveidot mākslīgu ažiotāžu, kas potenciāli var radīt deficītu.

Ņemot vērā “Rosstat” datus, kopš 2022. gada decembra beigām līdz 2023. gada decembra sākumam olu cenas izaugušas par 42,4%. Nedēļā no 28. novembra līdz 4. decembrim vien olu cenu pieaugums bijis 4,4%. Tieši tādēļ okupētajā Krimā, Orenburgā, Novosibirskā un pat Maskavā olas sāka pārdot atsevišķi – pa vienai, nevis iepakojumos pa desmit.

Federālais antimonopola dienests pieprasījis no mazumtirdzniecības tīkliem ierobežot olu cenu kāpumu. Līdz 2024. gada martam (kad notiks diktatora Vladimira Putina pārvēlēšanas), olu cenu kāpums nedrīkst pārsniegt 5%. Tāpat cenu kāpums nedrīkst skart pienu, maizi, gaļu un citus produktus.

Turklāt Krievijas lauksaimniecības uzraugošā iestāde atļāvusi ievest olas no 17 Turcijas uzņēmumiem. Netiek gan precizēts, vai tas saistāms ar olu un citu pārtikas produktu sadārdzināšanos.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu