Video ES ar Ukrainu sāks iestāšanās sarunas: Siliņa pastāsta, kā notika vēsturiskā lēmuma pieņemšana, Orbānam pametot zāli (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien samitā Briselē vienojušies sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu. Latvijas premjere Evika Siliņa intervijā Latvijas Televīzijai pastāstīja, kā noritēja vēsturiskā lēmuma pieņemšana.

Vēl pirms ES līderu lemšanas Ungārijas premjers Viktors Orbāns iebilda pret sarunu sākšanu ar Ukrainu, uzsverot, ka Kijiva nav pilnībā izpildījusi Eiropas Savienības izvirzītās prasības. 

"Orbāna kungs nepiekrita, viņš palika savā pozīcijā, vienkārši izgāja no zāles. Tāds process nav bijis līdz šim Eiropā. Bija pilnīgi skaidrs, Eiropas līderiem diskutējot pie galda, ka 26 valstīm ir pilnīgi skaidra vienošanās. (..) Nebija īsti argumentu, lai mēs pateiktu, ka kaut kas īsti nav kārtībā.

Orbāna kungs izgāja no zāles un, pēc tam atgriežoties, neiebilda tam, ka šāds lēmums ir."

Latvijas politiķe atklāja, piedāvājums Orbānam nepiedalīties lemšanā nāca no Vācijas kanclera: "Tas bija Olafs Šolcs, kas piedāvāja – ja viņam [Orbānam] nepatīk, ka pārējiem tāda vienošanās ir, tad viņš var varbūt nepiedalīties."

"Procedūra ir tāda, ka valsti var pārstāvēt tikai atbilstošā amatpersona. Mūsu gadījumā tā esmu es, ja es netieku, neviens cits mani no Latvijas nevar pārstāvēt, tad es savas balsstiesības nododu kādai citai valstij.

Tā kā viņš [Orbāns] nenodeva kādai citai valstij savas balsstiesības, tad, viņam klāt neesot, pārējām dalībvalstīm bija kvorums un viņa balss vienkārši neieskaitījās," pastāstīja premjere.

Orbāns, pametot sēžu zāli, pavēstīja, ka negrasās piedalīties šī "sliktā lēmuma" pieņemšanā, taču viņš arī atturējās no veto uzlikšanas pārējo 26 dalībvalstu lēmumam.

Domājams, ka Orbāna pozīciju palīdzēja mīkstināt Eiropas Komisijas trešdien pieņemtais lēmums atbloķēt iesaldētos 10 miljardus eiro no ES fondu naudas, kam Ungārija līdz šim nevarēja piekļūt.

Eiropadomes lēmumi par iestāšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu un Moldovu apliecina, ka nekad nevajag krist pesimismā, tviterī vērtē Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Viņš arī uzsver, ka ir jācīnās līdz galam. Tagad jādara viss, lai Ukraina turpinātu saņemt militāro un finansiālo palīdzību.

"Nebūs viegli, bet Ukraina uzvarēs, mēs uzvarēsim," mierināja Valsts prezidents.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu