Ģimenes ārstu asociācija pagarinās līgumu ar NVD vēl uz diviem mēnešiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Lai ģimenes ārstu valsts apmaksāta pakalpojuma sniegšana būtu iespējama no 1.janvāra, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) nolēmusi pagarināt spēkā esošo līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) vēl uz diviem mēnešiem, pavēstīja asociācijā.

Šī gada beigās ģimenes ārstiem beidzas noslēgtais līgums ar NVD. Daļa LĢĀA biedru iepriekš bija vienojušies slēgt jaunu līgumu ar NVD līdz 2024.gada beigām, strādājot tikai četras dienas nedēļā par valsts apmaksu, bet piektā diena būtu par maksu. Tam par iemeslu būtu nepietiekamais finansējums, kā rezultātā ģimenes ārstiem esot bažas, kā uzturēt prakses vietas un kādus pakalpojumus turpmāk sniegt pacientiem.

LĢĀA prezidente Alise Nicmane-Aišpure informēja, ka 18.decembrī asociācija tikās ar Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) biroju, Finanšu ministrijas un Veselības ministrijas pārstāvjiem, lai apspriestu iespējamos risinājumus veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību. Tikšanās rezultātā asociācija pieņēma lēmumu, ka VM līdz 1.februārim jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projekts par finanšu līdzekļu piešķiršanu un grozījumiem ikmēneša fiksētā maksājuma ģimenes ārsta praksei paaugstināšanai, ģimenes ārsta aizvietošanas nodrošināšanai atvaļinājuma laikā un darbnespējas lapas A gadījumā.

Pēc Nicmanes-Aišpures paustā, asociācija ir saņēmusi valdības dokumentētu solījumu, ka risinājums tiks izstrādāts un iesniegts valdībai līdz 1.februārim, tādēļ ārkārtas sapulcē lēma pagarināt spēkā esošā līguma termiņu līdz 2024.gada 29.februārim, tas ir uz diviem mēnešiem. Ārkārtas sēdē piedalījās vairāk nekā 200 asociācijas biedru, kas nav noslēguši līgumu ar valsti. No tiem 170 esot Rīgas ģimenes ārsti.

LĢĀA sagaida, ka NVD no savas puses grozījumus parakstīs un atsūtīs tos ģimenes ārstiem līdz šī gada 29.decembrim.

Kā informēja NVD, līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem no 2024.gada 1.janvāra ārpus Rīgas jau ir noslēguši 90% ģimenes ārstu. Savukārt, vērtējot parakstītos līgumus visā valsts teritorijā, līgumu ir noslēguši jau 80% ģimenes ārstu.

Līgumu slēgšanas process turpinās vēl šonedēļ un nākamnedēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu