“Vjasna”: Kopš gada sākuma Baltkrievijā aizturēti vismaz 125 cilvēki, kas atgriezušies no ārzemēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kopš šā gada sākuma Baltkrievijā ir aizturēti vismaz 125 baltkrievi, kas atgriezušies valstī no ārzemēm. Saskaņā ar cilvēktiesību centra “Vjasna” datiem lielākā daļa no viņiem tika aizturēti pēc tam, kad viņu tālruņus pārbaudīja KGB vai muitas darbinieki.

Pēc tam ievērojams skaits šo cilvēku tika saukti pie administratīvās atbildības pēc panta “ekstrēmistisku materiālu izplatīšana”. Baltkrievi, kas ierodas no Lietuvas, visbiežāk tiek aizturēti uz robežas, taču pārbaudes un aizturēšanas notiek visos kontrolpunktos, tostarp arī tajos, kas darbojas uz robežas ar Krieviju.

Septembrī Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenka izdeva dekrētu, ar kuru baltkrieviem aizliedza saņemt pases diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstīs. Turklāt tagad baltkrieviem ir jāatgriežas mājās, lai veiktu darījumus ar automašīnām un dzīvokļiem. Baltkrievijas cilvēktiesību aktīvisti uzskata, ka tas viss tiek darīts, lai ievilinātu Baltkrievijā emigrantus, kuri ir tiesībsargājošo iestāžu darbinieku apcietināmo sarakstā.

Novembrī Baltkrievijas Ministru padome nolēma, ka pilsoņiem, kuri plāno pārcelties uz pastāvīgu dzīvi citās valstīs, būs jāsaņem īpaša atļauja no migrācijas iestādēm savā dzīvesvietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu