LTA: Gada laikā visvairāk cenas kritušās griķiem un garajiem gurķiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs piedalās preses konferencē, kurā informē par problēmām un izaicinājumiem atbildīgā alkoholisko dzērienu tirdzniecībā Latvijā.
Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs piedalās preses konferencē, kurā informē par problēmām un izaicinājumiem atbildīgā alkoholisko dzērienu tirdzniecībā Latvijā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Veicot patēriņa preču salīdzinājumu veikalos, redzams, ka gada laikā lielākais cenas kritums bijis griķiem un garajiem gurķiem, aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Kā novērojusi asociācija, piena produktu grupā šogad decembrī, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, lielākais kritums bijis biezpienam, kura cena samazinājusies par 24%, kam seko sviests, kura cena attiecīgi gada laikā sarukusi par 21%. Tikmēr siera "Holandes" cena gada laikā sarukusi par 16%, kamēr siera "Krievijas" - par 9%. Piena un kefīra cena pret decembri pērn vidēji kritusies 9-15% robežās.

Saskaņā ar LTA apkopoto informāciju arī gaļas produktiem gada laikā lielākoties novērtos kritums. Piemēram, doktora desa kļuvusi par 11% lētāka, vistas broilers - par 3%, savukārt sardeles kļuvušas par 2% lētākas. Gada laikā gaļas kategorijā par 5% pieaugusi cīsiņu cena.

Dati par maizes un labības izstrādājumiem rāda, ka decembrī, salīdzinot ar attiecīgu mēnesi pērn, vislielākais cenas kritums bijis griķiem, kuru cena veikala plauktā sarukusi par 44%. Rīsu cena sarukusi par 38%, auzu pārslu - par 18%, baltmaizei - par 16%, savukārt rudzu maizes cena samazinājusies par 12%.

Vienlaikus gada laikā par 18% pieaugusi pelēko zirņu cena, bet par 14% kāpusi cena makaroniem.

Kā rāda LTA dati, augļu kategorijā cenas kritums novērots vien citroniem un āboliem, kuru cena sarukusi par attiecīgi 2% un 7%. Vislielākais cenu kāpums gada laikā novērots kivi (24%), mandarīniem un banāniem (katram 10%), kā arī apelsīniem (5%).

Līdzīga situācija ir arī dārzeņu kategorijā. Kā apkopojusi asociācija, gada laikā cenas kritušās garajiem gurķiem (par 72%), kā arī tomātiem (19%), savukārt par 15% dārgāki kļuvuši sīpoli un burkāni, kartupeļu cena kāpusi par 10%, kamēr kāposti kļuvuši par 4% dārgāki salīdzinājumā ar decembri pērn.

Tāpat apkopotā informācija liecina, ka 5-15% robežās pieaugusi eļļas cena, kafijas un tējas cena pieaugusi 14-28% robežās, kamēr gāzēts un negāzēts minerālūdens kļuvis par vidēji 9% dārgāks.

LTA dibināta 1912.gadā un pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu