Aptauja: Gandrīz trešdaļa iedzīvotāju šogad vēlas samazināt ikdienas izdevumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Naudas maks ar santīmu monētām.
Naudas maks ar santīmu monētām. Foto: Evija Trifanova/LETA

Gandrīz trešdaļa iedzīvotāju apņēmušies šogad rūpīgāk plānot savu budžetu un samazinātu ikdienas izdevumus, informēja bankas "Citadele" pārstāve Aiga Volksone.

Savukārt otra populārākā apņemšanās ir naudas iekrāšana ceļojumam, noskaidrots bankas veiktajā aptaujā.

Rūpīgāka budžeta plānošana un ikdienas izdevumu pārskatīšana ir populārākā finanšu apņemšanās 2024.gadam - to norāda 29% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, no tiem lielākā daļa vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Arī Lietuvā un Igaunijā iedzīvotāji visbiežāk apņēmušies pievērsties sava budžeta plānošanai - to atzīmē 33% respondentu.

Krāt naudu ceļojumam apņēmušies 25% respondentu Latvijā, un šo kā savu nākamā gada mērķi salīdzinoši biežāk izvēlējušās sievietes. Savukārt trešā biežāk minētā apņemšanās jaunajam gadam ir atrast papildu darbu vai piepelnīšanās iespējas, ko uzsver 18% iedzīvotāju. Šis mērķis vairāk aktuāls studentiem, kā arī iedzīvotājiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

Kā liecina aptaujas dati, 15% respondentu šogad vēlētos atrast jaunu, labāk apmaksātu darbu. Tas vairāk aktuāli ir tirdzniecības un pakalpojumu nozarē strādājošiem, kā arī biroja darbiniekiem.

Krāt mājokļa iegādei apņēmušies 10% aptaujāto, un par šo ieceri biežāk domā iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadu vecumam. Veikt regulāras iemaksas pensiju 3.līmenī kā mērķi sev izvirzījuši 9% respondentu, un biežāk to norādījuši iedzīvotāji pēc 40 gadu vecuma. Savukārt uzsākt investēt, lai vairotu savu kapitālu, plāno 8% respondentu.

Salīdzinot aptaujas rezultātus kaimiņvalstīs, Lietuvā ir vairāk iedzīvotāju, kuri šogad vēlas iekrāt auto iegādei. Lietuvā šāda apņemšanās ir aktuāla 14% respondentu, kamēr Latvijā un Igaunijā to plāno 8%. Šāds mērķis raksturīgs vīriešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Vienlaikus arī 19% respondentu norāda, ka jaunajam gadam nav izvirzījuši finansiālus mērķus.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par finansiāla rakstura mērķiem 2024.gadā banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2023.gada decembrī, aptaujājot vairāk nekā 3000 Baltijas valstu iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Kā ziņots, bankas "Citadele" auditētā peļņa 2022.gadā bija 42,183 miljoni eiro, kas ir par 42,3% vairāk nekā 2021.gadā. Bankas aktīvi 2022.gada beigās bija 5,12 miljardu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2022.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

"Citadele" ir vienīgā Baltijas valstu banka, kuras galvenā mītne atrodas Latvijā, tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu