Baidens vēlēšanu kampaņas atklāšanā Trampu salīdzina ar nacistiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens piektdien savā kampaņas atklāšanas runā sacīja, ka viņa iespējamais republikāņu sāncensis 2024.gada prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps ir gatavs “upurēt demokrātiju”, lai atgūtu varu, un viņa valoda ir līdzīga nacistiskajā Vācijā lietotajai runai.

“Donalda Trampa kampaņu raksturo apsēstība ar pagātni, nevis nākotni. Viņš ir gatavs upurēt mūsu demokrātiju, lai pats tiktu pie varas,” sacīja 81 gadu vecais Baidens.

“Mūsu kampaņa ir atšķirīga... Mūsu kampaņa ir vērsta uz Ameriku, vērsta uz jums, vērsta uz katru vecumu un izcelsmi, kas apdzīvo šo valsti. Tā ir vērsta uz nākotni,” Baidens sacīja Kapitolija ieņemšanas mēģinājuma trešās gadadienas priekšvakarā.

Pēc Baidena teiktā, bijušais prezidents Tramps, kurš ir tiesājams, nav spējis novērst pūļa uzbrukumu Kapitolija ēkai 2021. gada 6. janvārī. Demokrātu valsts vadītājs apsūdzēja biznesa magnātu un viņa atbalstītājus, ka viņi turpina veicināt politisku vardarbību un ka Tramps ir gatavs izmantot politisku vardarbību, lai sasniegtu savus mērķus pirms 2024. gada prezidenta vēlēšanām.

Baidens piebilda, ka Tramps lieto valodu, kas atsauc atmiņā Ādolfa Hitlera nacistu partiju.

“Viņš runā par amerikāņu saindētajām asinīm, atkārtojot tieši to pašu, ko izmantoja nacistiskā Vācija,”

sacīja Baidens.

Pēc prezidenta teiktā, Tramps sociālajos tīklos ar lepnumu publicēja vārdus, kas visvairāk raksturo viņa 2024. gada kampaņu - atriebība, vara, diktatūra.

“Nav nekādu šaubu par to, kas ir Tramps un ko viņš gatavojas darīt.”

Baidena runa ievadīja vēlēšanu gada sākumu. Jaunākie aptauju rezultāti liecina, ka Baidenam vēl ir daudz darāmā vairākos štatos, lai apsteigtu savu galveno sāncensi Trampu, kuru viņš uzvarēja 2020. gada vēlēšanās.

Trampam tika izvirzītas apsūdzības saistībā ar 6. janvāra nemieriem, taču viņš tika attaisnots. Tomēr 77 gadus vecajam Trampam joprojām draud kriminālprocess, kurā viņš tiek apsūdzēts par mēģinājumu sagrozīt 2020. gada vēlēšanu rezultātus.

Turklāt Kolorādo un Menas štats ir nolēmuši, ka viņš nevar kandidēt republikāņu priekšvēlēšanās prezidenta vēlēšanās, jo bija iesaistīts Kapitolija sacelšanās akcijā. Tramps šos lēmumus pārsūdzēja abu štatu augstākajās tiesās. ASV Augstākā tiesa piektdien paziņoja, ka ir gatava izskatīt Trampa apelācijas sūdzību par Kolorādo štata Augstākās tiesas lēmumu.

Saskaņā ar Augstākās tiesas informāciju argumenti tiks uzklausīti mutiski 8. februāra sēdē. Šī ir ārkārtīgi svarīga vēlēšanu lieta, kurai var būt būtiska ietekme uz līdzīgiem lēmumiem citos štatos.

Pēc Baidena kampaņas atklāšanas runām uzreiz sekoja paša Trampa un viņa preses pārstāvja Stīvena Čunga reakcija.

“Baidens ir reāls drauds demokrātijai, (jo viņš) izmanto ieročus, lai vērstos pret savu galveno politisko pretinieku un iejauktos 2024. gada vēlēšanās,” sacīja Čungs.

Tramps nosauca sava sāncenša no Demokrātu partijas vārdus, kuros viņš viņu dēvē par draudu demokrātijai, par “nožēlojamiem” un “bailes uzkurinošiem”.

“Baidena vēsture ir nepārtraukta vājuma, nekompetences, korupcijas un neveiksmju virkne… Tieši tāpēc krāpulīgais Džo šodien Pensilvānijas štatā rīko nožēlojamu kampaņas pasākumu,”

Tramps sacīja atbalstītājiem Sjū centrā Aiovas štatā.

Baidens piedalījās arī vainagu nolikšanas ceremonijā Valley Forge, kur Džordžs Vašingtons pulcēja amerikāņu vienības, kas 1777.-78. gada bargajā ziemā cīnījās pret britu kolonizatoriem, un apmeklēja lauku māju, ko vēlākais ASV pirmais prezidents izmantoja kā savu štābu, atrodoties šajā reģionā.

Baidena runa sākotnēji bija paredzēta sestdien, bet, ņemot vērā ziemas vētru, tā tika pārcelta par vienu dienu agrāk.

Prezidenta spēcīgā runa bija atbilde vairākiem demokrātiem, kuri kritizēja Baidenu par to, ka viņš savu kampaņu sācis salīdzinoši maigi un lēni.

Arī sabiedriskās domas aptaujās Baidenam ir sliktākais atzinības reitings starp mūsdienu prezidentiem viņu pirmā pilnvaru termiņa beigās.

Prezidentam nav izdevies pārliecināt vēlētājus, ka ASV ekonomikā vērojamas uzlabošanās pazīmes, neraugoties uz decembra statistikas datiem, kas liecina, ka ASV darba tirgū vērojama augšupejoša tendence. Baidens arī piektdien paziņojumā atzina, ka dažas cenas joprojām ir pārāk augstas pārāk daudziem amerikāņiem.

Lielas galvassāpes ir arī nekontrolētās imigrācijas jautājums, kā arī domstarpības demokrātu vidū par Baidena atbalstu Izraēlas karam pret “Hamās”. Vēl vienas galvassāpes ir Kongress, kas bloķē Baidena lūgumu piešķirt papildu finansējumu Ukrainai.

Taču Baidena lielākā vājība varētu būt viņa vecums, jo viņš ir vecākais prezidents ASV vēsturē. Problēmas viņam ir sagādājusi arī nelīdzsvarotība un runas kļūdas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu