Saglabājoties augstai elektrības cenai, Rīgā varētu lemt par taupības pasākumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības vadi.
Elektrības vadi. Foto: Elmo Riig

Ņemot vērā, ka Rīgas pašvaldība iepērk elektroenerģiju biržā, ja saglabāsies augstas elektroenerģijas cenas, varētu tikt lemts par papildu taupības pasākumiem, informēja Rīgas domē.

Pašvaldība pagaidām neplāno izslēgt svētku rotājumus. Tie esot savienoti un ieslēdzas vienlaikus ar apgaismojuma tīklu, un atsevišķi rotājumus izslēgt nav iespējams, ja vien nedara to manuāli.

Rotājumus plānots demontēt līdz 10.februārim, bet, piemēram, galvenās egles noņems jau janvāra vidū.

Turklāt svētku rotājumos tiekot izmantoti LED gaismekļi, kas esot energoefektīvi.

Pašlaik "Rīgas gaisma” samazina apgaismojuma intensitāti vietās, kur gaismekļi ir aprīkoti ar individuāliem gaismekļu kontrolieriem, no plkst.24 līdz 4 samazinājums ir līdz 50%, no plkst.23 līdz 24 un no plkst.4 līdz 5 samazinājums ir līdz 70 %, izņemot gājēju pārejas, krustojumus un problēmvietas.

Līdz ar to pagaidām Rīgā naktī apgaismoju nav plānots izslēgt.

Kā informēja Rīgas domē, pašvaldība turpina energoefektivitātes ieviešanas pasākumus, nomainot spuldzes, uzlabojot ventilācijas sistēmas u.c.

Rīgas enerģētikas aģentūra (REA) pašvaldības darbiniekiem izsūtījuši aicinājumu būt atbildīgiem elektroenerģijas patērētājiem jo desmitkārtīgi pieaugusi elektroenerģijas cena.

Pašvaldības darbinieki tika aicina pārdomāti un atbildīgi izmantot elektroierīces un atcerēties izslēgt apgaismojumu, kad tas nav nepieciešams.

Īpašu uzmanību REA aicināja pievērst lielo elektroenerģijas patērētāju - ventilācijas sistēmu, ūdens sildīšanas boileru u.c. izmantošanai.

LETA jau ziņoja, ka elektroenerģijas cenu lēcienus "Nord Pool" biržā veicinājusi energoapgādes situācija Somijā - vairāku elektrostaciju darbības ierobežojumi. Turklāt, iestājoties būtiski aukstākiem laika apstākļiem, nozīmīgi pieaudzis pieprasījums pēc elektroenerģijas, aģentūrai LETA pauda Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

Ziemeļvalstīs gaisa temperatūra vietām ir noslīdējusi zem mīnus 40 grādu pēc Celsija atzīmes. Šāda temperatūra ietekmē elektroenerģijas pieprasījumu, jo elektroenerģija tiek izmantota arī mājokļu apsildei. Vienlaikus ļoti liela aukstuma gadījumā ietekmēta ir arī elektroenerģijas pārvade un ražošana, kā rezultātā novērojamas augstas elektroenerģijas cenas.

5.janvārī "Nord Pool" biržas elektroenerģijas cena Latvijas reģionā no plkst.8 līdz 12, kā arī no plkst.15 līdz 17 pārsniegs vienu eiro par kilovatstundu (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Savukārt laikā no plkst.7 līdz 8, kā arī no plkst.12 līdz 15 un no plkst.17 līdz 20 elektroenerģijas cena biržā būs robežās no 0,7 līdz 0,99 eiro par kWh.

Laikā no plkst.8 līdz 9 tika sasniegta dienas maksimālā elektroenerģijas cena, kas bija 1,47 eiro par kWh.

Vienlaikus līdz plkst.7 rītā elektroenerģijas cena bija robežās no 0,11 līdz 0,35 eiro par kWh.

Neprognozējamā un rekordaugstā elektrības tarifa dēļ piektdien no plkst.7 Ventspilī tika atslēgta lielākā daļa Ziemassvētku rotājumu, dekoratīvo gaismas elementu, ēku fasāžu izgaismošana, aģentūru LETA informēja Ventspils Komunālās pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Feldmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu