Noskaties Kijivā ieradusies līdz šim plašākā Saeimas delegācija: kā noritēja vizīte? (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Saeimas Preses dienests

Ukrainas gaidāmā pievienošanās brīvu Eiropas valstu saimei ir skaidri redzama un Eiropadomes lēmums par iestāšanās sarunām ar Ukrainu nav tikai simbolisks solis, atzinusi Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Latvijas parlamenta delegācija otrdien ieradās Kijivā, lai paustu solidaritāti ar Ukrainas tautu un apliecinātu "spēcīgu un nelokāmu" atbalstu Ukrainas suverenitātei.

"Sirds raud, apzinoties sāpju pilnās savu vistuvāko zaudējuma asaras, kuras jau tik neizsakāmi ilgi moka ukraiņu mātes un sievas. Ar šīm asarām tiek rakstīta ukraiņu tautas nelokāmā cīņas spara un dzimtenes mīlestības, taču vienlaikus arī Krievijas asiņainās nežēlības vēsture. Šīs skumjās vēstures lapaspuses liks cienīt un noliekt galvu ukraiņu tautas priekšā mūsu bērniem un bērnu bērniem un vienlaikus apzināties Krievijas patieso seju," uzrunājot deputātus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Spriežot par pēckara Eiropas drošības arhitektūru, kā vienu no tās būtiskākajiem elementiem Ukrainas un visas Eiropas drošībai, Mieriņa uzsvēra Ukrainas dalību NATO.

Saeimas priekšsēdētāja arī apliecināja, ka turpināsies darbs pie Krievijas "ar industriālo vērienu" pastrādāto kara noziegumu dokumentēšanas un iztiesāšanas, īpašu uzmanību pievēršot nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanas jautājumam. Viņa sacīja, ka ir jānodrošina Krievijas augstākās vadības atbildība par pastrādātajiem kara noziegumiem, un Latvija uzturēs savu nostāju par īpaša starptautiskā tribunāla izveidi.

"Taču, lai nedodam ne mazāko ilūziju nākamajiem potenciālajiem diktatoriem par iespēju uzspiest vēstures atkārtošanos, nepieciešams nodrošināt pilnu augstākās līderības atbildību par agresijas noziegumiem," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

"Ukrainas tautai novēlu, lai šīs šausmas, kuras izpaužas ar Krievijas nepiedodamās agresijas starpniecību kļūst par vēsturi jau rītdien - par vēsturi, pret kuru ukraiņu tautai atsperties ceļā uz spožu savas dzimtenes nākotni," runas noslēgumā sacīja Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja un parlamenta delegācija uzturas vizītē Ukrainā. Mieriņu vizītē pavada Saeimas priekšsēdētāja biedre Antoņina Ņenaševa (P), Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis (AS), Nacionālās drošības komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (JV), kā arī deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Jānis Skrastiņš (JV) un grupas locekle Ināra Mūrniece (NA).

Saeimas delegācija Kijivā otrdien tikās arī ar Ukrainas Ministru prezidentu Denisu Šmihaļu un aizsardzības ministru Rustemu Umerovu, kā arī nolika ziedus pie varoņu sienas. Tāpat Saeimas delegācija apmeklēja nesenajos Krievijas veiktajos raķešu triecienu izpostītās dzīvojamās ēkas.

Ukrainas amatpersonas pateicās Latvijas tautai par nesavtīgi sniegto palīdzību gan militārajā, humānajā un arī diplomātiskajā jomā un uzsvēra, ka Ukrainā Latvijas ieguldījumu augstu novērtē gan amatpersonas, gan iedzīvotāji. Saeimas deputāti atzina - arī Latvijai ir jāpasakās Ukrainai, "kuras skarbās mācības ir likušas arī mums mobilizēties un stiprināt savu drošību".

Amatpersonas bija vienisprātis, ka kopīgi jāstrādā, lai novērstu sankciju apiešanu un neļautu Krievijai piekļūt tehnoloģijām, kas ļauj tai turpināt ražot ieročus. Apspriesta arī Latvijas un Ukrainas ciešāka sadarbība militārās industrijas attīstībā.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra atbalstu Krievijas iesaldēto līdzekļu izmantošanai Ukrainas rekonstrukcijai, norādot arī uz Saeimas nule pieņemto lēmumu par "Maskavas nama" atsavināšanu, kas var kalpot par spilgtu rīcības piemēru citām valstīm.

Pārrunājot parlamentāro sadarbību, Mieriņa pauda, ka Saeima šogad plānojusi uzsākt jaunu apmācības un pieredzes nodošanas programmu, kas paredzēta tieši Verhovnas Radas administrācijai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu