Krievijas kompānijas masveidā pamet Kipru; viena uzņēmuma veikali darbojas arī Latvijā (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Vairāk nekā 10 Krievijas kompānijas ar “lielu darba apjomu savā sektorā” nolēmušas pamest Kipras jurisdikciju, vēsta vietējais izdevums “Phileleftheros”. Sagaidāms, ka nākotnē šiem uzņēmumiem sekos arī citi.

Kompānijas izvēlas pārcelties no Kipras uz Krievijas “īpašajiem administratīvajiem apgabaliem”, piemēram, Oktjabrskas salu Kaļiņingradas apgabalā un Russkijas salu Primorskas apgabalā, vai arī uz “draudzīgajām valstīm”, piemēram, Kazahstānu.

Lielu biznesa spēlētāju bēgšana no reiz populārākās ofšoru jurisdikcijas sākusies pēc tam, kad Kipras varasiestādes sākušas izmeklēt sankciju apiešanas gadījumus, bet par Krievijas miljardieru aktivitātēm Kiprā ieinteresējās ASV Federālais izlūkošanas birojs (FIB).

15. janvārī “TCS Group Holding”, kas ir “Tinkoff Bank” māteskompānija, apstiprināja pārcelšanos no Kipras uz Krieviju. Grupa tiks reģistrēta Primorskas apgabalā, un pārejas procedūra noslēgsies 2024. gada pirmajā ceturksnī.

Tāpat lēmumu par pārcelšanos no Kipras uz Krieviju pieņēmuši “Etalon Group” akcionāri. Kompānija ir viens no lielākajiem nekustamo īpašumu attīstītājiem, kas pārreģistrēsies Kaļiņingradas apgabalā. Oktjabrskas salā jau reģistrēti tādi uzņēmumi kā “United Medical Group”, kā arī ar “Rosneft” saistītais uzņēmums “Negard Holding Limited” un “Bradinar Holding Limited”.

Tirgotājs “Fix Price Group” devis priekšroku Kazahstānai, jo šī valsts ietilpst kompānijas trīs lielāko tirgu sarakstā – šeit atvērti 262 veikali un strādā ap 1600 darbinieku. Tāpat “Fix Price” kotē akcijas Astanas biržā. Šīs grupas veikali darbojas arī Latvijā.

Tāpat no Kipras aizies lielākais dzelzceļa un pilsētas sliežu transporta ražotājs NVS valstīs “Transmašholding”, kā arī privātā loģistikas kompānija “Globaltrans” (abas pārcelsies uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem).

Krievijas kompāniju aiziešana no Kipras ir saistāma ar FIB aģentu ierašanos Kiprā. Kā vēsta “The Guardian”, viņi ieradušies kopā ar ASV Finanšu ministrijas finanšu noziegumu apkarošanas dienesta ierēdņiem, lai palīdzētu vietējām varasiestādēm cīnīties pret sankciju apiešanu.

Kipras varasiestādes jau pagājušā gada pavasarī sāka izmeklēt Krievijas saistību ar biznesa vidi Kiprā, atklājot 29 krimināllietas. Tas notika pēc tam, kad ASV un Lielbritānija aprīlī ieviesa sankcijas pret 13 firmām un personām, kas slēpuši savus miljardiem dolāru vērtos aktīvus. Starp šīm personām bijuši arī miljardieri Romāns Abramovičs un Ališers Usmanovs.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu