Rīgā atklāta jaunā Valsts drošības dienesta ēka (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: @Valsts_drosiba

Šodien Rīgā atklāta Valsts drošības dienesta (VDD) jaunā ēka, informēja Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

VDD jauno ēku Rīgā, VEF rajonā Brīvības ielā, sāka celt 2020.gada izskaņā, bet valdība lēmumu par tās izveidi bija pieņēmusi vēl vairākus gadus iepriekš. Būvdarbus Brīvības ielā 207 atbilstoši "Sarma&Norde arhitekti" izstrādātajam projektam veica AS "UPB", bet informācija par projekta izmaksām netika atklāta kā klasificēta.

Tolaik projekts saņēma virknes vietējo iedzīvotāju un tuvējo nekustamo īpašumu attīstītāju nopēlumu, jo nams tapa bijušā velotreka vietā, kur tika saskatītas iespējas izveidot parku. Saeimas Nacionālās drošības komisija savā atzinumā tomēr pauda, ka VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana "pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama", tāpēc ēka esot jāceļ tieši noskatītajā vietā Rīgā, kas vienīgā atbilstot dienesta vajadzībām.

Ēkas arhitektūra izceļas ar to, ka tās fasādei nav logu, bet tikai to stilizācijas.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien ēkas atklāšanas uzsvēris, ka mūsdienu ģeopolitiskajos apstākļos sevišķi nozīmīgi ir proaktīvi novērst apdraudējumus nacionālajai drošībai.

Prezidents norādīja, ka VDD īsteno aktīvas pretizlūkošanas darbības, lai pretdarbotos prokremliskām un pretvalstiskām aktivitātēm. Rinkēviča ieskatā, mūsu valsts pirmo aizsardzības līniju veido Latvijas drošības iestādes, kuru primārais uzdevums ir prognozēt un novērst apdraudējumus nacionālajai drošībai sadarbībā ar NATO un Eiropas Savienības (ES) drošības iestādēm. Prezidents secināja, ka mūsdienu ģeopolitiskajos apstākļos tas ir sevišķi nozīmīgi.

VDD ir viena no trim Latvijas drošības iestādēm - pretizlūkošanas un iekšējās drošības dienests, kas darbojas iekšlietu ministra pārraudzībā un pilda likumos noteiktas kompetences uzdevumus.

Lai attīstītos un sekmīgi pretdarbotos aizvien jauniem apdraudējumiem, dienestam ir bijusi nepieciešamība piesaistīt papildu personālu un attīstīt savas operacionālās spējas.

VDD un tā darbības virzienu paplašināšanās bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc dienestam bija nepieciešama jauna, plašāka un modernāka ēka, kas ir uzbūvēta un aprīkota atbilstoši NATO un ES valstu drošības iestāžu augstākajām informācijas aizsardzības un fiziskās drošības prasībām.

Pēc atklāšanas pavisam lakonisku paziņojumu par jauno māju izplatīja arī VDD: "Dienests ir sācis darbu jaunajā ēkā, kas atbilst NATO un Eiropas Savienības dalībvalstu specdienestu augstākajām informācijas aizsardzības un fiziskās drošības prasībām."

VDD aicina no nākamās nedēļas korespondenci viņiem adresēt uz Brīvības gatvi 207, vienlaikus uzsverot, ka VDD diennakts kontakttālrunis saglabājas 67 208 964. Tāpat ar dienestu arī turpmāk varēs sazināties, rakstot uz līdzšinējām e-pasta adresēm: iedzīvotāji VDD var rakstīt uz e-pasta adresi "info@vdd.gov.lv", starpinstitūciju sarakstei paredzēta e-pasta adrese "pasts@vdd.gov.lv", masu mediju pārstāvi aicināti rakstīt VDD uz e-pasta adresi "prese@vdd.gov.lv".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu