Rinkēvičs un NBS komandieris pārrunājuši NBS attīstību un austrumu robežas aizsardzību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Jauniešiem un sabiedrībai iespējami plaši jāskaidro Valsts aizsardzības dienesta (VAD) atlases kārtība, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kā informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, Rinkēvičs otrdien Rīgas pilī tikās ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri Leonīdu Kalniņu. Tikšanās laikā tika pārrunātas NBS attīstības aktualitātes un Latvijas austrumu robežas militārā aizsardzība.

Valsts prezidents uzklausīja aktualitātes par VAD ieviešanu un šodien pirmo reizi notikušo izlozi iesaukšanai dienestā. "Jāatceras, ka šis ir pirmreizējs notikums, tamdēļ aicinu skaidrot un runāt ar sabiedrību un sevišķi tiem jauniešiem, kuriem būs kritusi izvēle stāties dienestā. Aicinu turēt augstu šobrīd iesāktā VAD novērtējumu dienējošo karavīru vidū," aicināja Rinkēvičs.

NBS komandieris informēja Valsts prezidentu par Latvijas austrumu robežas militārās aizsardzības risinājumu. Rinkēvičs aicināja NBS komandieri informēt Latvijas sabiedrību par praktiskiem pasākumiem valsts austrumu robežas militārās aizsardzības stiprināšanā.

24.janvāra Nacionālas drošības padomes sēdē tiks skatīts rīcības plāns Latvijas austrumu robežas militārās aizsardzības stiprināšanai, kas tostarp ietver veicamos darbus ar praktiski izpildāmu laika rāmi.

LETA jau rakstīja, ka trešajā VAD iesaukumā nesavācot pietiekamu skaitu brīvprātīgo, otrdien pirmo reizi notika izloze, kurā pēc nejaušības principa izraudzīti jaunieši, kuriem būs jādodas dienēt.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā (AM), atlasē ar speciālu gadījumskaitļu ģenerēšanas programmu tika atlasīti 300 iesaucamie, bet pēc veselības pārbaužu veikšanas dienestā tiks iesauktas 150 personas.

Trešajā valsts aizsardzības dienesta iesaukumā kopumā iecerēts iesaukt 480 personas. Šim iesaukumam brīvprātīgi pieteicās 515 personas, no kurām tikai ap 320 pēc veselības pārbaudēm tika atzītas par dienestam derīgām, sekojoši vēl 150 personas nolemts iesaukt obligātā kārtā. Lai izraudzītos šīs 150 personas, tika izlozēti 300 jaunieši, jo armija lēš, ka pusi no viņiem atzīs par dienestam nederīgiem.

Atlasītās personas saņems pavēstes par veselības pārbaužu kārtošanu, uz ko būs jāierodas NBS Medicīnas centrā Rīgā. Jaunieši saņems pavēstes, pēc kuru saņemšanas būs jāveic veselības pārbaudes NBS Medicīnas centrā Rīgā.

Paredzēts, ka valsts aizsardzības militārā dienesta karavīru par prettiesisku rīcību var saukt pie disciplināratbildības, administratīvās atbildības un kriminālatbildības, bet par izvairīšanos no valsts aizsardzības militārā dienesta izpildes personu sauks pie atbildības Krimināllikumā noteiktajā kārtībā.

Iesaucamajiem par neierašanos uz veselības pārbaudēm paredzēts brīdinājums vai sods līdz 350 eiro. Par neierašanos dienesta vietā - piespiedu nogādāšana dienesta vietā vai soda nauda no 50 līdz 5000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu