Vispārējo iedzīvotāju deklarēšanos varētu ieviest pāris gadu laikā, norāda Ašeradens (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens.
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vispārējo iedzīvotāju deklarēšanos varētu ieviest pāris gadu laikā, otrdien preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Jau patlaban ikgadējās ienākumu deklarācijas iesniedz aptuveni 800 000 iedzīvotāju, bet tas pamatā ir saistīts ar nodokļu atvieglojumiem, lai saņemtu atpakaļ nodokļu pārmaksu.

Ašeradens skaidroja, ka divu-trīs gadu laikā būtu jāvienojas un jāprecizē, kurām iedzīvotāju grupām būs vispārējās deklarēšanās pienākums - tās varētu būt pilngadīgās personas, vēl esot jādiskutē par to, līdz kādam vecumam deklarācijas jāiesniedz pensionāriem.

Finanšu ministra ieskatā vispārējā deklarēšanās varētu stāties spēkā, atrisinot jautājumus ar mazajiem nodokļu nemaksātājiem, vai tiem, kuriem ir grūtības iznākt no ēnu ekonomikas. "Mērķis ir panākt, lai iedzīvotāji varētu pateikt - tie ir visi mani ienākumi un es par tiem esmu nomaksājis nodokļus," teica Ašeradens.

Jau ziņots, ka valdība otrdien apstiprināja Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2024.-2027.gadam, kurš cita starpā paredz izvērtēt, vai esošajai iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas kārtībai ir nepieciešami papildinājumi, kas mazinātu ēnu ekonomiku, veicinātu nodokļu nomaksas kultūru, bet vienlaikus nepalielinātu administratīvo un birokrātisko slogu. Tostarp paredzēts apzināt konceptuālo risinājumu par vispārējā iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas principa pakāpenisko ieviešanu, identificējot nepieciešamos izņēmumus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu