Noskaties Ārsti pacientu datus nereti apskata ziņkāres dēļ. Kā pārbaudīt, kurš neatļauti ir aplūkojis manus datus? (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Stacionāra "Gaiļezers" jaunās poliklīnikas telpas.
Stacionāra "Gaiļezers" jaunās poliklīnikas telpas. Foto: Zane Bitere/LETA

Pērn Datu valsts inspekcijā saņemtas 30 sūdzības par gadījumiem, kad mediķi e-veselības sistēmā skatās datus, kas uz viņiem neattiecas, vēsta Panorāma.

Piekļuve sistēmai ir visiem mediķiem. Bet datus drīkst skatīties tikai ārstējošais ārsts.

"Ārstam ir tiesības piekļūt datiem par saviem pacientiem. Tas, ka viņam ir piekļuve visai e-veseībai un visu Latvijas cilvēku datiem, nenozīmē, ka viņš tos var skatīties," skaidroja Datu valsts inspekcijas direktore Jekaterina Macuka.

Par šādu rīcību ir divu veidu sodi – brīdinājums jeb rājiens, vai tiek ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta un piemērots naudas sods. Tas var svārstīties no simt līdz septiņsimt eiro.

Līdz šim visiem ārstiem izteikts brīdinājums.

Inspekcijā neatbalsta paraugprāvas, drīzāk principu – konsultē vispirms. Taču izskatās, ka šogad mediķu ziņkārībai beidzot būs reāla cena, proti, ārstiem par šiem pārkāpumiem varētu tikt piespriesti reāli naudassodi. 

Nacionālajā veselības dienestā aicina e-veselības lietotājus izmantot šo iespēju un apskatīties, vai jūsu datiem nav piekļuvis kāds, kam tie nav jāredz. To, kurš skatījies jūs datus, var redzēt katrs e-veselības sadaļa "audita pieraksti".

Lai pārliecinātos, kurš apskatījis jūsu datus, ir jāatlasa datumi un jāizvēlas funkcija "Darbības ar maniem datiem".

Foto: Ekrānšāviņš
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu