Grieķijā studenti protestē pret valdības plāniem atļaut atvērt privātās universitātes (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Joyseulay/shutterstock.com

Grieķijā tūkstošiem studentu ceturtdien Atēnās protestēja pret valdības plāniem no 2025.gada atļaut atvērt privātās universitātes.

Studenti un pasniedzēji bažījas, ka valsts universitātes varētu tikt atstātas novārtā un augstākā izglītība kļūs arvien elitārāka. Protestētāji arī norāda, ka pašlaik Grieķijas konstitūcija aizliedz privātās universitātes.

Protestos piedalījās ne tikai profesori, bet arī citi valsts sektora darbinieki. Demonstrācija notika arī Salonikos.

Grieķijas izglītības ministrs Kirjaks Pierakakis intervijā televīzijā sacīja, ka privāto universitāšu atvēršanai tiks noteikti visstingrākie kritēriji Eiropā. Viņš arī piebilda, ka privātajās skolās, līdzīgi kā valsts iestādēs, tiks uzņemti tikai labākie pretendenti, ja pieteikumu skaits pārsniegs pieejamo vietu skaitu.

Apstākli, ka privātās universitātes aizliedz konstitūcija, valdība atspēkoja ar argumentu, ka ar šo soli valsts pielāgojas pašreizējiem Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem.

Daudzas grieķu ģimenes sūta savus bērnus studēt uz ārzemēm, ja var to atļauties, un jaunieši pēc studijām bieži vien vairs neatgriežas Grieķijā. Valdība vēlas, lai jaunieši studētu Grieķijā un pēc studiju beigšanas iekļautos vietējā darba tirgū.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu