“Inflācijas pūķis” tūlīt jau būs nokauts, uzsver Latvijas Bankas prezidents

CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks piedalās Latvijas Bankas ikgadējā tautsaimniecības konferencē "Recepte ekonomikas izaugsmei".
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks piedalās Latvijas Bankas ikgadējā tautsaimniecības konferencē "Recepte ekonomikas izaugsmei". Foto: Paula Čurkste/LETA

Inflācijas līmenis Latvijā un Eiropas Savienībā, salīdzinājumā ar gadu iepriekš, kad janvārī tā bija vairāk nekā 20%, šogad ir ievērojami sarucis. Vēl mazliet pacietības, un “inflācijas pūķis” būs nokauts, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Mārtiņš Kazāks pieļāva iespēju, ka, tiklīdz būs pārliecība par inflācijas sarukšanu, arī banku procentlikmes tiks pazeminātas, un tas varētu notikt vasaras sākumā. Tomēr galvenais risks ir ģeopolitiskā situācija – Tuvie Austrumi, Sarkanā jūra, karš Ukrainā.

Inflācija Latvijā patlaban esot sabremzējusies, un dažās preču jomās cenas ir kritušās, piemēram, decembrī pienam un sviestam cenas gada laikā mazinājušās teju par 20%, arī ar mājokli saistītie izdevumi samazinājušies par 10-20%, norādīja Kazāks.

Vienlaikus kopumā inflācija vēl ir "plusos", jo cenas atsevišķās preču un pakalpojumu grupās vēl būtiski aug.

Runājot par laiku, kad varētu samazināties Euribor likme, Kazāks atzina: "Ja nenotiks nekas negatīvs, kas inflāciju no jauna dzīs uz augšu, tad šogad likmes sāks samazināties. Kad precīzi, būs atkarīgs no tā, ko dati saka – kas notiks ar inflācijas dinamiku, kas notiks ar ekonomikas spēku."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu